En real tankevekker

For øyeblikket undres man i Paris over hvem som styrer dronene som har vært på hovedstadens himmel – ved presidentpalasset  og USAs ambassade den siste tiden. Frykten er at enkle droner som du får kjøpt hobbybutikker kan brukes av terrorister.

Men den store dronekrigen føres helt andre steder; Rett som det er hører vi om amerikanske droneangrep i Afghanistan, Pakistan, Yemen og Somalia. Tonje Hessen Schei har laget en viktig dokumentarfilm om denne krigen.

CIA fører en hemmelig krig mot USAs motstandere over hele verden. Dronene har forandret krigføring, unge gamere blir rekruttert som dronepiloter og CIA setter standard for evig krig. De som utfører angrepene sitter trygt på militærbaser i USA. Ofte er det dataspillglad ungdom som verves til piloter, men nå er ikke målene lenger computerskapte.Dronekrigen medfører en rekke etiske spørsmål; Hvordan er det å leve under dronene? Hvordan er det å drepe med joystick?

Dronekrigen styres av det sivile CIA og ikke av det amerikanske forsvaret. I
Drone møter vi noen av de som har hatt ansvaret for å utføre angrepene.

Tonje Hessen Schei har møtt dronekrigerne. Spesielt er det å høre vitnemålet til Brandon Bryant som har tatt livet av 1600 mennesker som dronepilot. Etter hvert ble motforestillingene for store. Resultatet av dronekrigen er svært mange av de drepte er sivile – kvinner og barn.

Dronekrigen utføres med begrenset politisk kontroll. Ofte er det tilfeldigheter som avgjør hvem som blir ofrene.

Tonje Hessen Scheis film er imponerende. Det er til å undres over at ingen amerikanske dokumentarfilmskapere har laget denne filmen.

Tone Hessens Schei film er en real tankevekker.