Polsk domstol utsetter Polanski-dom

Etter en kort høring onsdag morgen er utleveringsaken mot filmregissøren Roman Polanski utsatt. Den 81 år gamle Polanski viste seg i retten i den polske byen Krakow, hvor han ble avhørt bak lukkede dører.

Retten skal avgjøre om Polanski skal utleveres til USA etter en hendelse i 1977 da han hadde sex med en 13 år gammel jente i skuespilleren Jack Nicholsons hjem i Los Angeles.

Alvorlig for Roman Polanski

Dommeren forklarte at retten ikke kan avsi dom  ennå da det er behov for å studere flere dokumenter fra regissørens advokater. Roman Polanskis advokater hadde arkivert dokumenter på engelsk og tysk fra en fem år gammel utleveringssaken i Sveits.

Hvis retten sier at han skal bli utlevert, er polsk lov utformet slik at det er justisministeren som må ta den endelige avgjørelsen. I 2009 ble Polanski arrestert av politiet i Sveits. Han ble satt i husarrest, men satt fri igjen i 2010 da en domstol avgjorde at han ikke skulle utleveres til USA.

 Polanski dukke opp i polsk domstol

Den Oscar-vinnende filmskaperen nektet i utgangspunktet for ulovlig sex med en mindreårig under en fotosesjon der deltakerne hadde fått bra med champagne og narkotika.

Polanski ble fengslet. Etter 42 dager inngikk hans advokat forlik med påtalemyndigheten. Polanski tilstod å ha hatt sex med den mindreårige, men ikke voldtekt.