Tiden etter krigen

Regissør, manusforfatter og produsent Henrik Martin Dahlsbakken har laget flere ambisiøse og prisbelønnede kortfilmer, og i en alder av 25 er han nå klar med sin langfilmdebut. I Å vende tilbake behandler han et tema som med noen få unntak har vært pinlig fraværende i norsk spillefilm, nemlig Norges deltakelse i militære konflikter rundt om i verden. Dahlsbakkens fokus er imidlertid hovedsaklig rettet mot dens psykologiske konsekvenser på hjemmebane, da Å vende tilbake omhandler en yrkesmilitær (Ingar Helge Gimle) som vender tilbake etter endt tjeneste i Afghanistan. Soldaten blir dog ikke lenge hjemme med familien før han drar alene på jakt, og når han ikke returnerer til lovt tidspunkt, setter de to tenåringssønnene (Åsmund Høeg og Fredrik Grøndahl) ut på fjellet for å finne ham.

Å vende tilbake er filmet med 35mm film, med fint foto av regissørens bror Oskar. Den smakfulle og statiske filmstilen vitner om sterk inspirasjon fra amerikansk 70-tallsfilm, kunstnerisk så vel som tematisk. Med noen bemerkelsesverdige unntak står kameraet stille, med effektfull og gjennomtenkt plassering av karakterene i bildet. Sett bort fra noen unoter har filmskaperen dessuten et godt håndlag med sine skuespillere. Manuset føles imidlertid som det befinner seg mellom novellefilm- og langfilmformatet, og kunne ha kommet dypere inn på karakterene og deres forhold til hverandre. Ikke minst savnes en mer gjennomtrengende karakterutvikling. Å vende tilbake levner likevel liten tvil om at Henrik Martin Dahlsbakken er et stort filmtalent, og det skal bli spennende å se hva han vender tilbake med neste gang.