Klart for Eurodok

Årets festivalprogram viser bredden og kvaliteten i dagens europeiske dokumentarfilmproduksjon og spenner fra det rå, hjerteskjærende, engasjerende og sjokkerende til det vakre, håpefulle og inspirerende.

Filmer i konkurranse

Festivalen har plukket ut i alt ti europeiske filmer som alle er med og konkurrer om årets Eurodok-pris.

Ulrich Seidls visuelt slående
Im Keller (Østerrike) er en film om kjelleraktivitetene til et knippe ukjente og tilsynelatende normale østerrikere. Vi møter messingblåsende nazister, et par som praktiserer S/M, en dame som oppbevarer kopier av spedbarn i skoesker og en operasyngende skyteinstruktør – -for å nevne noe.

Master of the Universe (Tyskland/Østerrike) er en urovekkende og stemningsfull film om Rainer Voss, tidligere finansakrobat i megamillion-klassen, og i sin tid en av Tysklands ledende bankmenn. Det handler om en livsstil det blir avisoverskrifter av og kontrasten mellom følelsen av enorm makt, og bare å være en brikke i et større spill om profitt.

I Not Junk Yet: The Art of Lary 7 (Tyskland) møter vi en kunstner i ordets rette betydning. Foetus, Matthew Barny, Beastie Boys, Eistuerzende Neaubauten, Tony Conrad og mange andre forteller om lydkunstneren, musikeren, fotografen, filmskaperen og fenomenet Lary 7.

Anerkjente Nikolaus Geyrhalter har i den sterkt menneskelige dokumentaren
Over the years (Østerrike) filmet en gruppe mennesker i en landsby i Østerrike i over ti år, og viser oss hva som skjer med dem etter at tekstilfabrikken de jobber på blir stengt.

Pervert Park (Sverige/Danmark) fikk Special Jury Award i Sundance i år.  I Palace Mobile Home Park bor 120 mennesker som har sittet inne for sedelighetsforbrytelser, og som har sonet sin straff. Vi følger noen av disse innbyggerne i deres daglige liv og får innblikk i deres mørke fortid og hvorfor de har blitt de de er i dag.

Pixaçao er en brasiliansk grafittivariant, der utøverne, med livet som innsats, illegalt dekorerer bygninger med sitt eget symbolske språk. I Pixadores (Finland/Danmark/Sverige) blir vi med i deres dagligliv i favelaene, in action oppover husvegger og på reise til en kunstbiennale.

Sovjetunionen hadde 80-tallets suverent beste ishockeylandslag, og i
Red Army (USA/Russland) får vi historien om laget fra Fetisov selv. En historie om samhold og svik, og om hvordan perestrojka og den kalde krigens slutt ikke løsnet den politiske ledelsens jerngrep om laget – snarere tvert – om

Something Better to Come (Danmark/Polen) har blant annet vunnet Special Jury Award under IDFA. På Europas største søppeldynge i utkanten av Moskva lever (og dør)hundrevis av mennesker. Myndighetene har snudd dem ryggen og det er som om de ikke eksisterer. Sammen har de skapt sitt eget samfunn, og regissøren dokumenterer 14 år av livet på dynga med sterke og stolte Yula i fokus.

Sumé – the Sound of a Revolution (Grønland/Danmark) er den første helaftens dokumentarfilmen om et av Grønlands mest folkekjære band. En film som, med musikken som drivkraft, tar deg med tilbake til en av de viktigste periodene i Grønlands historie.

Og sist men ikke minst får vi Den Oscar-nominerte filmen
The Salt of the Earth, som er en fantastisk hyllest til den verdenskjente brasilianske fotografen Sebastião Salgado og hans livsverk. Filmen, som er regissert av Wim Wenders og Saldagos sønn Juliano, tar publikum med på en visuell reise gjennom fotografens karriere og liv.

Eurodok-prisen

Eurodok-prisen er en jurypris som deles på festivalens siste dag. Prisen er et originalt kunstverk av den kjente norske filmskaperen, musikeren og multitalentet Kim Hiorthøy. Eurodok-prisen offentliggjøres søndag kveld kl. 19.00, etterfulgt av visning av vinnerfilmen. Dessuten kan publikum være med på å stemme frem publikumsprisen.

Norsk program

I februar ble det annonsert at 14 norske dokumentarer er tatt ut til Eurodok og at for første gang åpner en norsk film festivalen; Aslaug Holms
Brødre.

Alle visningene av de norske filmene er gratis.

Om Eurodok

Den europeiske dokumentarfilmfestivalen Eurodok er Cinematekets egen dokumentarfilmfestival, og arrangeres i år for 14. gang. Festivalen ønsker å fremme det beste innen ny, europeisk dokumentarfilm og måler temperaturen på Europa, både filmatisk og politisk.

Fullstendig program på www.eurodok.no