Misfornøyde med pavefilm

Katolikkene kaller pave Pius XII en av det 20. århundrets mest misforståtte personer, mens jøder hevder at han under hele andre verdenskrig vendte det døve øret til Holocaust. Diskusjonen om paven har versert helt siden andre verdenskrig. Den har fått fornyet styrke etter en ny italiensk film om pavens meritter under andre verdenskrig har hatt italiensk premiere.

Filmen
Shades of Truth har til de grader satt sinnene i kok i begge leire fordi den faktisk rommer begge oppfatinger om paven.

Filmen handler om en fiktiv amerikansk journalist som i utgangspunktet er overbevist om at Pius XII ikke gjorde noe for å hjelpe de italienske jødene, men underveis blir han via sin inngående research overbevist om det motsatte.

Filmen, som er regissert av Liana Marabine, har blant andre David Wall, Christopher Lambert og Giancarlo Giannini på rollelisten. Den bygger angivelig på over 100 000 dokumenter hentet fra Vatikanets arkiver.

Filmskaperen, som håper på at filmen vil bli vist på filmfestivalen i Cannes i mai, er ikke den eneste som forsker på disse dokumentene. Det gjør også de italienske myndighetene som ennå ikke offisielt har frikjent Pius XII for beskyldningene om at han ikke støttet de italienske jødene.

Opphøyelsen av Pius til helgen er satt i gang, men nå oppfordrer de italienske jødene den katolske kirke til å vente med de siste prosedyrene inntil disse undersøkelsene er ferdige.

Shades of Truth har blitt slaktet av både katolske og jødiske medier – Den beskrives som naiv, usannsynlig, stereotyp, og annet lite flatterende av anmelderne.

Pave Pius blev innsatt som pave den 2. mars 1939 og ble sittende inntil sin død den 9. oktober 1958.