Sannheten om Kurt Cobain

Kurt Cobain skjøt seg med et haglegevær i et rom over garasjen hjemme i Seattle – og blev funnet død to dager seinere.

Helt siden den gang har der vært spekulert i Nirvana-frontmannens voldsomme død i en alder av blot 27 år og mytene om hans omtumlede liv er mange.

Nå hevder en ny dokumentar, som er den første autoriserte dokumentaren som er laget om ham, at den forteller den hele og fulle sannheten om Cobain.

Cobain – Montage of Heck ble vist både på Sundance Filmfestival i januar og på filmfestivalen i Berlin i februar – og er nå klar til kinopremieren som finner sted den 10. april i London. Deretter vil den ble vist i begrenset omfang på kino frem til premieren på HBO 4. mai.

Medprodusent på filmen er Cobain og Courtney Loves datter Frances Bean Cobain, som bare var 19 måneder gammel da hennes far skjøt seg. Dokumentaren innholder en lang rekke private bilder som ikke tidligere har vært vist offentlig og i filmen intervjues en rekke familiemedlemmer – og kun en enkelt musikerkollega: Nirvana-bassisten Krist Novoselic.

Underveis tar filmen oppgjør med en rekke myter. Blant annet den at det var Courtney Love som drev Cobain over på harde stoffer. De begynte han med allerede som tenåring, lenge innen han møtte henne, hevder filmen.

En annen myte går på at han valgte å begå selvmord fordi han hatet berømmelse, men heller ikke det holder, fremgår det av filmen. Årsaken var snarere Courtney Loves utroskap.

Filmen er laget av Brett Morgen, som under forberedelsen til filmen plaget Dave Grohl, som nå er frontfigur for Foo Fighters, for å få ham med i filmen. Men det avslo Grohl, som nå etter å ha sett filmen, sier at han gjerne uttaler seg.

Det betyr at Brett Morgen innen HBO-premieren overveier å redigere dokumentaren som han har jobbet med siden 2007.

Både etter visningen på Sundance og Berlin fikk filmen overveiende positive anmeldelser.