Årets filmkritikerpris til Blind

Filmkritikerprisen 2015 for fjorårets beste norske langfilm gikk til
Blind, regissert av Eskil Vogt.

To andre priser ble også delt ut prisen for beste fagfunksjon blant fjorårets norske filmer gikk til Andrea Bræin Hovig for hovedrollen i
Det er meg du vil ha.  Æresprisen gikk i år til filmregissøren Anja Breien, «for hennes utrettelige engasjement for filmkunsten».

I begrunnelsen for prisen til
Blind heter det: Årets vinner er en komedie som ikke kaller på krampelatter, men som allikevel er spekket med smart, frekk humor. Den er et samlivsdrama som ikke brøler om hvor vanskelig det er å leve sammen, men som tar konfliktene på kornet. Den er dessuten en psykologisk thriller som ikke er nifs, men leken, forunderlig og morsom, på en mørk måte.

Hovedpersonen har mistet den mest umiddelbare orienteringssansen vi har og hun begynner å dyrke de bildene hun har inne i hodet; visuelt er filmen et sofistikert flettverk av hennes indre blikk, og det vi ser som hun ikke kan. Denne leken der fantasien knyttes direkte sammen med den ytre handlingen på lerretet gjør hovedpersonens personlige utfordring allmennmenneskelig og gjenkjennelig. Samtidig innlemmes vi i et univers der skillet mellom innbilning og virkelighet er en høyst glidende overgang.

Skuespiller Ellen Dorrit Petersen gjør hovedpersonen både sterk og skjør, både fantastisk og helt hverdagslig, i en bemerkelsesverdig prestasjon i en utfordrende og oppfinnsom rolle. Årets vinner oser av en kreativitet som man er nødt til å være, vel, blind, for ikke å se.»