Arabisk film inntar Oslo

– Årets Arabiske filmdager har det største og mest varierte programmet noensinne. Vi de 21 beste spillefilmene og dokumentarene fra og om den arabiske verden det siste året, og er vanskelig å plukke ut favoritter. Men siden dette er 5-års jubileum for festivalen har vi plukket ut 5 høydepunkter som er absolutte must-see i årets utgave, sier de to to prosjektlederne, Kristian Takvam Kindt og Gjermund Granlund.

Theeb:

Uten tvil den beste arabiske filmen fra det siste året. Klassisk eventyrfilm med storslåtte ørkenscener satt til første verdenskrig. Dette er en arabisk variant av Lawrence of Arabia som vant pris for beste regi i Venezia og regissøren som også gjester festivalen fikk Arab Filmmaker of the Year Award av filmmagasinet Variety.

Far from Men:

Episk drama med en fransk- og arabisktalende Viggo Mortensen i hovedrollen. Filmen er satt til Algerie, rett før opprøret mot de franske kolonialistene bryter fut. Mortensen spiller en fransklærer som må frakte en dødsdømt Algierer til byen hvor han skal motta sin straff. Far from Men er basert på en novelle av Albert Camus og får frem krigens moralske utfordringer kombinert med sjangergrep hentet fra amerikansk western.

Stumfilmkonsert: Views from the Ottoman Empire:

Hvordan så MIdtøsten ut for 100 år siden? Vi har vi samlet filmklipp som er skutt på begynnelsen av 1900-tallet. Vi får se hvordan blant annet Damaskus, Kairo, Tripoli og Istanbul så ut mot slutten av det osmanske riket. Dette unike materiale kombineres med livemusikk og opplesning av reiseskildringer fra byene vi ser på skjermen. Dette er en storslagen stumfilmkonsert du ikke kan gå glipp av.

Self-Made

En svart komedie om en israelsk kvinnelig kunstner og en palestinsk arbeider som ender med å bytte identitet. Prisen vant pris under filmfestivalen i Cannes og har blitt en hit på internasjonale festivaler det siste året. Self-Made er en herlig lite høytidelig og frisk bilde på en fastlåst konflikt.

Atlantic:

Vindblåst surfefilm med det mektige Atlanterhavet som viktigste kulisse. Atlantic er en poetisk film fra Marokko om drømmen om å reise bort i fra det kjente. Ikke for å unnslippe kvelende sosiale, kulturelle, religiøse, eller økonomiske kår, men for å dra dit vinden blåser. Mot nye eventyr, mot kjærlighet og mot nye sjanser.