Filmskapere og jury trekker seg fra festival

Sist uke startet den 34. filmfestivalen i Istanbul (4. til 19. april). Nå har filmskapere og kritikerjuryen trukket seg fra festivalen  etter at myndighetene stoppet filmen 
Bakur (Nord). Filmen handler om den kurdiske geriljabevegelsen PKK.

Både filmskapere og filmbransjen har gått sammen om en felles erklæring mot statlig sensur og opprettet nettstedet sansurekarsi.org (sensur) samt hashtag #sansurekarsi på twitter.

FIPRESCI-juryen (filmkritikerjuryen) sier i sin uttalelses:

Vi, FIPRESCI-juryen på den 34. Istanbul International Film Festival, uttrykker vår solidaritet med det tyrkiske filmmiljøet som utsettes for sensur av det tyrkiske Kulturdepartementet. Vi uttrykker også vår støtte til festivalen, som har vært den viktigste kinohendelsen i Tyrkia og det mest innflytelsesrike utstillingsvinduet for uavhengig kino både nasjonalt og internasjonalt i over tretti år.

Vi vil på det sterkeste motsette oss kravet om et offisielt sertifikat for filmer som vises på nasjonale festivaler, som kan brukes som et verktøy for sensur og politisk undertrykkelse. Kulturdepartementets sensur skader tyrkiske filmskapere og festivaler.

Som et resultat av dette, har FIPRESCI-juryen besluttet å fratre. Vi har stor tro på at Istanbul Film Festival vil fortsette sin avgjørende rolle i å støtte uavhengig film i Tyrkia.