«Ballettguttene» – God norsk dokumentar

4

Kenneth Elvebakk er ingen hvem som helst i norsk dokumentarfilm. Han har utdannelse innen markedsføring, markedskommunikasjon, reklame og psykologi, og jobbet i flere år med reklamefilm, før han begynte i NRK.

Omtrent samtidig tok han flere kurs i film- og fjernsynsproduksjon, både i NRK og Oslo Film- og TV Akademi. Han har også jobbet som produksjonsleder, skript og researcher, før han begynte å lage egne filmer.

Ballettguttene følger tre tenåringsgutter, Lukas, Syvert og Torgeir i deres drøm om å bli profesjonelle ballettdansere.
Billy Elliot, en meget kjent og populær film som Elvebakk oppgir som en av sine favorittfilmer, er nettopp en film som handler om en ung gutt som sliter med noe av det samme; å kombinere sin lidenskap for dans med ønsket om å passe inn i en bestemt rolle gitt ham av familien og samfunnet for øvrig. Filmen er også et teaterstykke som for tiden går i Oslo.

– Møtet med sterke personligheter som har spennende historier inspirerer meg, sier han i et intervju. – Og jeg er heldig som får lov å jobbe med folk over lang tid. I Ballettguttene har jeg filmet tre gutter i over tre år. Det har vært utrolig fint å bli kjent med dem og deres familie og trenere. Det var trist å forlate dem, men de skal ut i verden og jeg håper jeg kan se guttene på en dansescene om et eller to år. – I flere filmer har jeg satt fokus på kjønn og seksualitet, fordommer og at folk ønsker å bli godtatt som den man er. Fremdeles blir mannlige ballett-dansere møtt med fordommer. Men jeg har aldri møtt ungdommer som har trent så mye og så hardt som de på Ballettskolen. Jeg håper Ballettguttene viser at ballett handler mest av alt om beinhard trening, talent og ambisjoner, og jeg håper de som spiller fotball blir imponert over ballettgutta.

I filmen legger Elvebakk an til en klassisk kreativ dokumentar, hvor han forteller historien om de tre guttene som søker inn på sine skoler, to av dem i Oslo, den tredje i London. Man følger dem tett i denne prosessen faktisk blir det en spenningsfilm av det, kombinert med vakre og poetiske bilder fra dansen, naturen og omgivelsene. Musikkbruken er fremragende og dansens kreative kraft kommer virkelig til sin rett i filmen, ikke minst takket være de mange pedagogene som sikrer substansen i den. En klar 5-er!

Ballettguttene var klar allerede i fjor og er til nå solgt til 16 land og vist på 29 filmfestivaler rundt om i verden.

Jeg anbefaler filmen til bruk på norske kinoer, både som egne forestillinger og som skolekino. Og hvorfor ikke i en lokal dokumentarfilmfestival, som Eurodok i Oslo?