Birkebeinerne inntar Cannes

Det er et norsk nasjonalikon som er blikkfanget når
Birkebeinerne skal vekke internasjonal oppmerksomhet under filmfestivalen i Cannes denne uken. Teaserplakaten som slippes i dag sammen med karakterpostere av Kristofer Hivju og Jakob Oftebro er inspirert av Knud Bergsliens kjente maleri fra 1869 som viser birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som flykter fra baglerne med den vesle Håkon Håkonsson, kongssønnen, til birkebeinernes «hovedstad» Nidaros i 1206.

Norsk skiaction på Croisetten

-Vi har klare internasjonale ambisjoner med Birkebeinerne og arbeider tett med Trust Nordisk for å tilrettelegge filmen for det internasjonale markedet, sier Jan Petter Dickman i Paradox. – Med norske fjell, unike actionscener på ski og en sterk historie som bygger på virkelige hendelser er vi overbevist om at filmen vil stå ut i den sterke konkurransen vi møter der ute. Trust forventer at filmen vil bli en av de store nordiske block busterne på linje med Hodejegerne og A Royal Affair, sier Dickman som selv er på plass i Cannes fra i dag.

Om
Birkebeinerne

Året er 1206. Norges herjes av borgerkrig. Kongen er døende, og avslører hemmeligheten om en uekte sønn. En gutt halve kongerike vil drepe, og to menn vil beskytte til døden. En ett år gammel gutt ved navn Håkon Håkonsson.

Birkebeinerne er fortellingen som alle har hørt om, men få kan. Det er historien om den dramatiske flukten med kongebarnet Håkon Håkonsson på ski over fjellet, som endte med å endre Norges historie.

I sentrale roller finner vi anerkjente skuespillere som Jakob Oftebro (Skjervald), Kristofer Hivju (Torstein), Pål Sverre Hagen (Gisle) og Torbjørn Harr (Inge). Ane Ulimoen Øverli debuterer i sin første filmrolle som Håkon Håkonssons mor, Inga fra Varteig.

Regissør Nils Gaup er en av Norges mest erfarne regissører.
Birkebeinerne vil være Gaups åttende spillefilm. Han er en av våre få regissører som har blitt nominert til Oscar. Dette var for
Veiviseren i 1988. I 2012 regisserte han
Reisen til Julestjernen, en av de mest sette filmene i Norge dette året.


Birkebeinerne er Ravn Lanesskogs første spillefilm som manusforfatter. Han er utdannet på manuslinja på Filmskolen og har tidligere vært medforfatter på Kyss meg for faen i helvete.