«Sweet Micky for President» – Råttenskap og politisk spill

4

Etter det ødeleggende jordskjelvet i 2010 lå store deler av Haiti i ruiner. Landet, som er et av Latin-Amerikas fattigste, har kun hatt tre presidenter blitt valgt gjennom demokratiske valg i løpet av to hundre år.

Det franskspråklige landet sliter med bunnløs fattigdom og korrupsjon.

Det er nettopp dette Fugees-medlem Pras Michel vil gjøre noe med. Han vi skape et politisk jordskjelv i landet og rydde opp. Han vil ha en president som skape nytt håp for landet. Presidentkandidaten ser han i den kontroversielle artisten Michel Martelly, kjent som artisten «Sweet Micky». En artist som jevnlig kritiserer den haitiske regjeringen i musikken sin, er cross-dresser og har hatt for vane å trekke ned buksene på scenen.

Sammen setter Pras Michel og Michel Martelly ut på sin politiske reise mot et korrupt valgordning, opptøyer og uroligheter. Det tar ikke lang tid før de møter motstand. Først ute er Pras Fugees bandkollega Wyclef Jean som også vil stille til presidentvalget. Etter litt om og men går ham med på støtte Michel Martelly. Med seg i kampen får de også etter hvert kjendiser som Sean Penn, og USAs tidligere president Bill Clinton.

I det som fort kunne blitt en film om et lands elendighet, evner regissør Ben Patterson til å gjøre til en optimistisk film om håp og forandring –godt hjulpet av karismatiske individer som byr på seg selv gjennom filmen.

Sweet Micky for President er fortelling om råttenskap, politisk spill og ikke minst timing av en kampanje. Det hele er utrolig fascinerende – uten at valget av Michel Martelly til president, nå i ettertid, ser ut til å ha gjort livet spesielt mye bedre på Haiti.