«Bølgen» - Skremmende god
5Total vurdering

Det er uhyre dristig å begi seg ut i denne klassiske Hollywood-sjangeren med et norsk filmbudsjett, men a det være sagt med en gang: Roar Uthaug lykkes til de grader.

Ikke minst skyldes det at her er det digitale effekter som ikke står noe tilbake for det som produseres i Los Angeles. Filmens styrke ligger likevel i manuset som innehar den nødvendige realismen, for vi alle at katastrofen som inntreffer i filmen kommer til å skje i virkeligheten.

Ekspertene er skjønt enige om at fjellpartiet Åkneset, som ligger midt i Geirangerfjorden, en dag vil rase ut og skape en kraftig flodbølge på over 80 meter som vil knuse alt på sin vei før den treffer land i Geiranger. Fjellpartiet har en over 700 meter lang og stadig voksende sprekkdannelse som utvider seg med 10 til 15 centimeter i året.

Kristoffer Joner briljerer i rollen som geologen som har sagt opp jobben ved overvåkningssenteret ved Åkneset for å starte i  en bedre betalt jobb innen oljebransjen i Stavanger. Ane Dahl Torp har rollen som hans kone, og sammen med sine to barn tilbringer de en sist natt i Geiranger når katastrofen inntreffer.

Roar Uthaug evner å overføre katastrofen på lerret til kinostolen. Du rett og slett føler bølgen velte over deg både billed- og følelsesmessig. Det er en desperat Kristoffer Joner vi møter som prøver å redde både familien og Geirangers innbyggere fra flodbølgen som er på full innover fjorden.

Roar Uthaug viser seg nok en gang som en solid regissør og sjeldent har Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp  vært bedre enn her.

Bølgen kommer garantert til å fylle kinosalene i høst!

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen