«Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin» -Stor underholdning

5

Musikken og karakterene Knutsen og Ludvigsen har vært folkeeiendom i flere tiår – helt siden Øystein Dolmen og Gustav Lorentzen skapte dem på et nachspiel på Studentersamfundet i Trondheim på slutten av sekstitallet. De to sangglade karakterene slo gjennom i Barnetimen i 1970 og kom med tre plater de neste fire årene. 

Figurene er filmatisert tidligere. I 1974 kom filmen Knutsen & Ludvigsen hvor de to karakterene ble spilt av Harald Heide Steen jr. og Rolf Just Nilsen.

Årets filmatisering er animasjonsfilmen Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin. De to karakterene er som skapt for animasjon. Filmen er basert på et manus av Øystein Dolmen.

De to vennene vår bor fremdeles tunnelen sin sammen med en grevling og alle mulige etterlatenskaper. Livet går sin skjeve gang inntil en ung kvinne plutselig detter av toget inne i tunnelen deres. Det er Amanda, datteren til professor Felle, som er tatt til fange av den fæle Rasputin. Rasputin vil tvinge professor Felle til å lage et grusomt serum som gjør mennesker til marionetter. Greier han det, vil han snart ta kontroll over hele verden. Amanda må redde faren, og tiden er knapp. Knutsen & Ludvigsen er raskt ute med å tilby hjelp.

Knutsen & Ludvigsen ut på en ellevill  og farlig togtur gjennom hele Norge til Bergen for å utføre sin misjon. Høydepunktet i filmen er Bergen og bergenserne. I filmen er de så storkjeftet at munnviken møtes på baksiden av hodet –og alle er kledd i branndrakter og er prikk like.

Knutsen & Ludvigsen og den fæle Rasputin er film som er like underholdende for barn som voksne –å få til det er i seg selv et mesterstykke.

Rasmus Sivertsen er etter hvert blitt vår mest erfarne, og produktive, animasjonsregissør. Nok en gang lykkes han. De to figuren er lett gjenkjennelig fra slik vi husker dem fra sangene som filmen er full av. Her går sang og musikk hånd i hånd med en enkel, men rett så underholdene fortelling.

Vi ser gjerne at Knutsen & Ludvigsen forlater tunnelen flere ganger, for det er riktig så moro.