«Min lille søster» – Sterk og vellaget om anoreksi

5

Den svenske regidebutanten Sanna Lenken står bak en av årets beste debuter. Hun har maktet å lage en film som om anoreksi som gjør at vi forstår sykdommen – og hvordan den rammer ikke bare enkeltmennesket, men også omgivelsene. Samtidig er det en gjennomført fortelling som søskenkjærlighet og rivalisering.

Elleveårige Stella nærmer seg ungdomstiden. Hennes store forbilde er storesøsteren Katja som er et kunstløptalent og familiens stolthet. Derfor vil Stella også drive med kunstløp, men innser at hun egentlig mangler talentet til storesøsteren. Som alle søsken er det en rivalisering både mellom dem og i forhold til foreldrene.

Storesøster Katja bruker all fritid på trening. Hun er også villig til satse og ofre det som er nødvendig for å nå sine sportslige mål. Men alt er ikke som det skal. Tilværelsen snus på hodet i det øyeblikket Stella oppdager at storesøsteren nesten ikke spiser –og det lille hun får i seg kaster hun opp. Katja nekter først ovenfor Stella, når ikke det hjelper kommer hun med trusler og press for at søsteren ikke skal fortelle det til foreldrene. Det blir et sjokk for foreldrene når Stella til slutt røper sannheten for dem. Katjas sykdom rammer hele familien.

Min lille søster treffer midt i mellomgulvet. Filmen er til tider vond å oppleve. Sanna Lenken står for både manus og regi, og det gjør så godt som feilfritt. De to unge hovedrolleinnehaverne, Rebecka Josefson og Amy Deasismont, viser skuespiller talent utenom det vanlige. De er virkelig et funn til rollene.

Med Min lille søster viser Sanna Lenken seg som en av Sveriges mest interessante filmskapere.