«Dheepan» – mesterlig av Jacques Audiard

6

Dheepan vant Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes. Filmen, regissert av Jacques Audiard, følger den tidligere Tamil Tiger-soldaten Dheepan.  Sammen med to andre flyktninger fra Sri Lankas borgerkrig, en kvinne og en ni år gammel jente, som utgir seg for å være hans kone og datter for å øke sannsynligheten for å få flyktningstatus i Frankrike.

Filmen åpner med en scene med likbrenning i Sri Lankas jungel og  trioens reise gjennom lidelsene for å ende opp i et slumlignende parisisk «banlieue». Dette innvandrertunge, depressive området preges av arbeidsløshet, gjenger og høy kriminalitet. «Familiens» møte med dette stedet er første steg mot et nytt liv. De har flyktet fra en borgerkrig i Sri Lanka og havnet i enn urban og lovløs jungel utenfor Paris. Deres Frankrike er noe helt annet enn det de hadde forestilt seg, men dette er folk som ikke gir opp så lett. de er vant til at livet er hardt og at ingenting kommer gratis.  .

Filmen følger rytmen i deres dagligliv, fra den unge jentas assimilering inn i en fransk skole og deres læring de nødvendige språkkunnskaper for å fungere på en elementær nivå. Dheepan får seg jobb som en vaktmester i området. En jobb han tar på det største alvor. Han må takle skitt og kaos i bygningen som han er tildelt. Hans ”kone” tar en jobb med matlaging og rengjøring for en eldre nabo, hvis sønn er en av de lokale narkobaroner. Selv drømmer hun om å komme videre til England hvor hennes søster bor.

Filmen gir et dystert bilde av livet som flykting og immigrant i Frankrike. For Dheeepan og hans ”familie” er det et helt fremmed miljø, men jungelens lover gjelder også her. Overlevelsesinstinktet til Dheepan er velutviklet. Når grensen er nådd for hva han tåler og er villig til å akseptere, blir han en Rambo som tar loven i sine egne hender .

Filmens styrke er den følsomme skildringen av de tre flyktningene. Den byr i tillegg  på glitrende skuespill. Jacques Audiard er en mester til å skildre Frankrikes skyggesider – slik han tidligere har vist i filmer som Mitt hjertes tapte slag og Profeten. Dheepan er et av årets høydepunkter på kino.