«Black Mass» – glimrende gangsterdrama

5

Johnny Depps rolletolkning av den psykopate gangsteren Whitey Bulger gjør «Black Mass» til en av årets største kinooplevelser.

Johnny Depp spiller Whitey Bulger, lederen av en irsk gansterbande i South Boston. De terroriserte byen i årevis takket være beskyttelse fra FBI på 1970 og 80-tallet.

Mesteparten av historien er basert på fakta. Her handler det ikke om bare ett, men to monstre – det andre er den korrupte FBI-agenten John Connolly – mesterlig tolket av Joel Edgerton. De to er begge irskamerikanere som har vokst opp i den fattige bydelen South Boston og kjenner hverandre fra barndommen.

Black Mass (2015) 123min | Biography, Crime, Drama | 23 October 2015 (Norway) Summary: The true story of Whitey Bulger, the brother of a state senator and the most infamous violent criminal in the history of South Boston, who became an FBI informant to take down a Mafia family invading his turf.
Countries: USA, UKLanguages: English

Bulger styrer et nett av kriminelle – kalt for Winter Hill Gang. Selv ser Bulger på seg selv som en gangster med æreskodekser, men blir likevel tyster for FBI.  John Connolly ser en mulighet til avansement i FBI ved å lage en allianse med Bulger og hans gangstere for å bekjempe den italienske mafiaen i byen  som er knyttet til Costa Nostra.

John Connolly fortsetter å beskytte sin kilde også lenge etter at Bulger har vokst opp fra å være en småkjeltring til å bli en maktfaktor i Bostons underverden. Bulger styrer sitt imperium med jernhånd.  Han er tvers igjennom psykopat. Enhver mistanke om svik fører til dødsdom og en kule i hodet.

Av moderne gangsterfilmer kan Black Mass best sammenlignes med Martin Scroseses gangsterfilm fra Boston,
The Departed (2006), hvor Jack Nicholsons karakter Frank Costello delvis bygger Bulger. Scott Coopers film står ikke noe tilbake for Scorseses. Sjeldent har jeg sett Johnny Depp så god. Han evner til de grader å fremstille dobbelbunnen i Bulgers karakter.

Sammen med Joel Edgerton, i rollen som den korrupte FBI-agenten Connolly, gjør Jonny Depp dette til en av årets beste filmer. Det er en film som ellers er full glimrende rolletolkninger – blant annet Julianne Nicholson som Connollys kone og Benedict Cumberbatch som Whitey, Billy Bulgers bror, som i sin tid var en innflytelsesrik politiker i Massachusetts. Den virkelige Whitey Bulger ble arrestert i Santa Monica for fire år siden etter å ha levd under falsk navn i femten år. Han ble dømt til to ganger livstid pluss fem år.

Regissør Scott Cooper har bare laget to filmer tidligere, Crazy Heart og Out of Furnace. Det er bare å glede seg til neste Scott Cooper-film.