«Far from Men» – en uvanlig western

5

Viggo Mortensen er ikke som alle andre filmstjerner. Selv etter at han vant jackpot med rollen i Lord of the Rings-filmene, har han rettet karrieren sin mot mer arthouse-pregede filmer – samt dyrket interessen sin for foto og litteratur.

Far from Men er løselig  basert på en novelle av Albert Camus, som selv var født i Algerie av spansk-fransk-algierske kolonister –de såkalte pied noirs. Albert Camus skrev novellen i 1957 – før Algerie fikk sin uavhengighet.

Viggo Mortensen spiller den franske læreren Daru på landsbygda i Algerie i 1954. Mortensen portretterer en mann som sliter med sin fortid og prøver å finne en ny mening med livet på den gudsforlatte landsbygda i den franske kolonien.  Den tidligere krigsveteranen fra Indokina både bor og jobber på den lille skolestua omgitt av mektige fjell og ødemark. Hit kommer barna i de omkringliggende landsbyene.

Så skjer det, tenåringen Mohamed (Reda Kateb), som er anklaget for å drept sin fetter, bringes til Daru. Samtidig foregår det et opprør mot de franske styresmaktene i området. Myndighetene på stedet har ikke ressurser til å ta seg av  drapssaken. I stedet overlater de fangen til Daru. Han skal ta med seg gutten til Tinguit, den nærmeste større byen, slik at han kan stilles for fransk rett (og mest sannsynlig få en dødsdom). Daru har ingen ønsker om å bli involvert, men har ingen  mulighet til å komme unna oppdraget –særlig etter at familien til den drepte om kvelden forsøker å storme skolestua for å få tak i Mohamed og gjennomføre selvjustis.

Daru forsøker å slippe Mohamed fri, men han nekter. Han vet at hvis han rømmer vil familien hans bli straffet med blodhevn. Så lenge han er i fransk forvaring vil familien gå fri. Derfor ønsker han å bli henrettet av franskmennene. Bare det kan stoppe blodhevnen.

Daru tar Mohamed med seg på den lange turen over fjellene til byen. Møtet mellom de to er også møtet mellom to verdener. Daru er en mann av få ord, og med seg har han unggutten som ikke vet noe om verden – bare at hanvil ofre sitt liv for å redde familien. I fjellene de må passere møter de en annen virkelighet, geriljaen, franske soldater og overløpere – og terroren som rammer hele landet.

Regissør David Oelhoffen gir oss en stille Mortensen – en mann som kjemper med sine indre demoner –og viser oss hvordan både kultur og politikk kan rive et land og folk i stykker.

I sin form erFar from Men  westernfilm. Det er ingen feilfri film, men det er en western med troverdighet og en intensitet som du sjelden opplever innen sjangeren. Viggo Mortensen er i seg selv verdt kinobilletten.