«Bridge of Spies» – Spielberg på sitt beste

5

Spielberg lager mer filmkunst i den langsomme åpningsscenen i Bridge of Spies enn andre greier i løpet av en hel karriere. Filmen er et klassisk spiondrama fra den kalde krigen – basert på virkelige hendelser.

Historien spilles ut på bakgrunn av U2-spionflyet med piloten Francis Gary Powers som ble skutt ned av russerne på spionoppdrag over Russland på vei til Bodø. Amerikanerne var sikker på at flyet, som fløy i tretti tusen meters høyde, fløy så høyt at russerne ikke hadde teknologi til å skyte det ned. Nedskyting skapte en internasjonal krise. Spielberg lar imidlertid hendelsen forbli et bakteppe. I stedet forteller han om det hele sett gjennom øynene til den russiske spionen Rudolf Abel (Mark Rylance) som FBI har arrestert, og hans advokat James Donovan (Tom Hanks) som kjemper for hans frigivelse.

James Donovan er en advokat med en grunnleggende rettferdighetssans – også for en spion under den kalde krigen. Å kjempe for en spion gjør man ikke ustraffet, verken blant offentligheten eller internt på advokatkontoret. Man stiller spørsmål ved hans motivasjon. Mark Rylance er perfekt i rollen som kunstmaleren og spionen Abel – en fatalist som tar alt med fatning. Hans mangel på reaksjoner setter Donovans forsvarsjobb på prøve, men for ham handler det om mer enn en menneskeskjebne – det handler om lovens prinsipper, og han er en mann som ikke er villig til å gå på akkord med dem.

Bridge og Spies er en usedvanlig vellaget film. Janusz Kaminskis foto er superb og tar oss rett inn i sekstitallet, og Thomas Newmans musikk understreker det visuelle til det perfekte. Regien er som alltid fremragende når det gjelder Spielberg som får usedvanlig god hjelp av Tom Hanks og Mary Rylance i hovedrollene. Sjeldent ser man bedre og mer troverdig skuespill. I tillegg byr filmen på sterke biroller. Det gjelder ikke minst Scott Shepherd i rollen som CIA-agent.

Det er ikke mange overraskelse i Bridge of Spies – spesielt hvis du kan din historie fra den kalde krigen – men det er enormt underholdende og til slutt veldig rørende.

Gi deg selv en julegave – se Bridge of Spies på kino.