«Truth» – gravejournalistikk før Wikileaks

4

Cate Blanchett og Robert Redford har hovedrollene som produsenten Mary Marples og nyhetsankeret Dan Rather i det legendariske CBS nyhetsprogrammet ”60 Minutes” som avslørte at Georg W. Bush jr. hadde unndratt militærtjeneste i Vietnam.

Dan Rather var selv symbolet på etterrettelig nyhetsjournalistikk og da resultatet av gravejobben ble presentert, fikk det vidtrekkende følger for ham og alle involverte i 2006. Ja, saken er så følsom fremdeles at CBS nektet filmselskapet å reklamere for filmen på deres tv-kanal.

Etter langvarig graving finner man bevis for hvordan Bush, som ung mann med gode kontakter, skaffet seg en post i Air National Guard (Heimevernets flyvåpen), og slik slapp unna Vietnam. Avsløringen kom rett før valgkampanjen i 2004 og saken hadde potensiale til å ødelegge for gjenvalg av presidenten. I stedet ødela den karrieren til Marples og Rather som sto bak avsløringen.

Truth er regidebuten til manusforfatteren James Vanderbilt. Han har skapt en klassisk politisk thriller om skitne triks i det amerikanske politiske systemet. Mary (Cate Blanchett) er overbevist om at Bush var blant alle de unge, privilegerte mennene som benyttet sine kontakter for å slippe unna Vietnam. Etter å ha fått tips om bevis mot ham, samler hun et team av journalister for å jobbe med saken – den må være vanntett før den går på lufta. Mary er overbevist om at de har en god sak og Dan Rather er klar til kjøre den. Deadline nærmer seg. De kan ikke utsette saken – og det slurves med dobbelsjekking av kildene. Etter at saken et sendt – settes det i gang er kampanje både for å diskriminere både dem og kildene.

Truth går inn en lang tradisjon i Hollywood om media og politikk, men dette er ingen
Alle presidentens menn. I stedet blir det et innblikk inn en type journalistikk som virker gammeldags i en verden hvor det er nettet om har overtatt som den viktigste nyhetsformidleren, og hvor Wikieleaks og personer som Snowdon ikke er avhengig av å ha en stor tv-kanal i ryggen for å avsløre makten.

Det er solide skuespillere i rollene – vi snakker om Oscar-vinnere. Bortsett fra Cate Blanchett virker de underlig uinspirerte. Robert Redford er nærmeste en skygge av seg selv. James Vanderbilt har laget en ok regidebut, men heller ikke noe mer.