Bill Murray fikk publikum til å le med sin svært så gebrokne fransk, men byttet til en mer alvorlig og emosjonell tone om terroren som ryster Europa, USA og den arabiske verden. Nåe som også setter preg på filmfestivalen. Undertegnede måtte gjennom fem sikkerhetskontroller for å komme inn på festivalpalasset – og man må også sjekke ut av bygget når man forlater det. Thomas Vinterberg som skulle sittet i juryen sammen med Francis Ford Coppola, kansellerte sin tilstedeværelse i siste liten.

– Mitt hjerte er tungt på grunn av hendelsene i Paris og mitt hjerte tungt på grunn av hendelsene i San Bernardino,» sa Murray, som trakk en lang stående applaus da han kom på scenen.

– Det er en merkelig verden akkurat nå, en veldig merkelig verden, la skuespilleren til. Og snakket så  om behovet for mer kjærlighet, empati og forståelse mellom mennesker, uavhengig av deres bakgrunn. «Hver eneste mann og kvinne her på denne planeten er en manifestasjon av Gud, og må vi alle arbeide for å nå dette målet, sa en synlig rørt Murray.

– Jeg avslår vanligvis hyllest ved filmfestivaler, sier skuespilleren til Cinema, fordi fordi det betyr at du er døende eller veldig syk.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen