Vi har møtt Star Wars-regissøren

(ANAHEIM)- Det var et veldig skremmende forslag. Og dessuten kjente jeg at jeg hadde gjort mitt når det gjaldt oppfølgere. Jeg ville ganske enkelt holde meg borte fra det i fremtiden, sier han.

– Men så begynte vi å snakke om det. Og til min store forundring føltes det plutselig helt riktig.

Star Wars: the Force Awakens og utspilles tre årtier etter handlingen i del seks, Return of the Jedi. Enn så lenge er alt om handlingen i prinsipp topphemmelig, men det er klart at bl.a. Han Solo, Chewbacca, prinsesse Leia, Luke Skywalker og robotene R2D2 og C3PO er med selv i nummer sju. Hovedrolleinnehaverne i den nye filmen er Oscar Isaac, Daisy Ridley og John Boyega, og i andre roller finner vi Adam Driver, Andy Serkis og – Max von Sydow. Om den sistnevnte ryktes det at han spiller en ond sith-lord.

– Filmen begynner på en ørkenplanet, der noen karakterer møter hverandre og slår følge. Oscar Isaac spiller en X Wing-pilot, som sendes ut på oppdrag av en viss prinsesse, sier Abrams. Og det er omtrent det han vil fortelle om handlingen.

Han så sin første
Star Wars-film når han var elleve år gammel, og sier at han aldri kommer til å glemme den følelsen han fikk da.

– Den førte meg bort til en annen verden, den fikk meg til å tro på denne andre verdenen. Det var et hjerte og det var håp i fortellingen, og det gjorde et voldsomt inntrykk på en 11-åring.

– Allerede da kjentes det vi så riktig og naturlig ut, og det ville jeg ha i min film også. Vi bygde så mange sets vi kunne, vi brukte ikke så mye spesialeffekter som vi hadde kunnet gjort. Jeg ville beholde balansen mellom det gamle og det nye, følelsen av at alt er riktig, en kombinasjon av teknologi og det briljante i det George Lucas gjorde.

 

Førti år

Det er nå nesten førti år siden den første
Star Wars-filmen kom. Det som var

litt forvirrende var at den ble kalt Kapittel IV. Deretter kom Kapittel V, eller
The Empire Strikes Back, og deretter Kapitel VI, eller Return of the Jedi. Den sistnevnte kom i 1983.

Etter å ha sluppet disse filmene igjen i 1997, nå (til mange fans store skrekk) med tidligere små feil tatt bort og med nye digitale effekter, kom Lucas i 1999 med
Star Wars I: The Phantom Menace. Der forteller han om opphavet til det som han forteller om i delene IV-VI, ikke minst om hvordan den blivende Jediridderen Obi-Wan Kenobi ble kjent med en ung gutt som het Anakin Skywalker og hvordan han visste at akkurat den gutten hadde en spesiell kraft. De som har sett den første trilogien har fra begynnelsen visst at det var Anakin som når han forlot den lyse kraften og gikk over til den mørke skulle bli Darth Vader, tidenes største og beste filmskurk.

 

Den mørke siden

I 2002 kom
Star Wars: Attack of the Clones, og i 2005 kom
Star Wars: Revenge of the Sith, den filmen der Anakin til slutt gikk over til den mørke siden, dette etter å ha blitt svært brannskadet under en duell med Obi-Wan Kenobi.

Da ble det sagt at dette var den siste Star Wars-filmen, men George Lucas tenkte noe annet. Ved siden av å produsere animerte spin-offs for TV, grublet han på enda en trilogi. Og det er denne som nå er på gang. Film nummer en, eller Star Wars VII, som den kalles, utspilles tre tiår etter
Return of the Jedi. JJ Abrams, som regisserte, har tidligere regissert bl.a. piloten til TV-serien
Lost, Mission Impossible 3, Star Trek og
Super 8. Han sier, når Cinema møter ham på
Star Wars-konferansen i Anaheim:


Star Wars er på mange vis en westernfilm, et eventyr som utspilles i et John Ford-landskap.

 

Tradisjonen

På konferansen i Anaheim vrimler det av nærmest besatte
Star Wars-fans. Mange kommer fra hele verden og har spandert tusenvis av kroner på denne helgen – bare inngangsbilletten til konferansen koster nærmere 5000 kroner for en firedagersbillett. Er Abrams redd for å skuffe alle millionene med hengivne fans? Han sier:

– Jeg er bevisst på at vi ikke kan tilfredsstille alle. Det vi gjør er å hylle Star Wars-tradisjonen samtidig som vi forteller en ny fortelling. Klart det finnes øyeblikk da jeg kjenner meg skrekkslagen, men for det meste er det moro. Mulighetene er fler enn risikoene.

Manuset til nummer VII er skrevet av Abrams, Lawrence Kasdan og Lucas. Når jeg traff den sistnevnte for noen år siden sa han, når jeg spurte ham om han hadde noen forklaring på at akkurat Star Wars har fått så hengivne fans:

– Jeg har alltid fått det spørsmålet og kan ikke svare på det. Jeg kan bare tro at man synes det er en spennende fortelling, at den virkelig involverer publikum og at de finner en dypere mening i det de ser.

 

Frittstående

Star Wars VIII skal komme i 2017, og blir regissert av Brian Johnson, som tidligere har laget bl.a. Brick og Looper. Handlingen? Kødder du, ikke ett ord er lekket ut.

Men allerede om et år kommer en annen Star Wars-film, den første i en serie frittstående
Star Wars-filmer. Den heter Rogue One, og utspilles mellom del tre og del fire i den vanlige Star Wars-serien.

– Det er en mørk tid, jedikrigerne har nesten blitt utryddet, sier regissør Gareth Edwards.

– En liten skare rebeller forsøker å stjele tegningene til Dødsstjernen, som de vet er under konstruksjon.

Det er meningen at disse frittstående filmene, som går under samlingsnavnet
Star Wars Anthology, ska gå på omgang med de «vanlige»
Star Wars-filmene. Som alltid er alt omkring inneholdt topphemmelig. Edwards, som tidligere regisserte bl.a.
Godzilla og
Monsters, forteller at han fikk tilbudet om å regissere i en hemmelig og kryptert e-post.

– Jeg leste det og håpte at det skulle være et dårlig tilbud og en dårlig story. Men når jeg leste ferdig kunne jeg bare si «fuck» og så takket jeg ja. Siden fikk jeg ikke fortelle det til noen på seks måneder, ikke engang til mine foreldre.

Innspillingen begynte nå i sommer og fant sted i England og i andre, ennå mer hemmelige land. Den eneste skuespilleren som hittil er tilkjennegitt er Felicity Jones, Oscarnominert for
The Theory of Everything.

– Hun spiller en rebellsoldat, og kommer til å bli fantastisk. Ordentlige soldater er ikke bare tøffe, men også humoristiske og godhjertede, og dette kommer Felicity til å få fram.

Edwards er
Star Wars-fan siden barndommen og sier at han vil at Rogue One skal fremstå som like realistisk som Stjernenes krig var.

– Det skal kjennes virkelig, det skal kjennes at vi er på riktig plass. I den første
Star Wars, altså den delen som heter A New Hope og som er min favoritt av alle i serien, er alt svart og hvitt. Skurkene er onde, heltene gode. Rogue One utspilles i en tid da alt er mer grått og etterpå leder inn til A New Hope.

Neste frittstående del kommer 2018, året etter
Star Wars VIII.