«45 år» – ren nytelse

5

Ekteparet Kate og Geoff lever et stille og rolig pensjonistliv på landet. Det barnløse ekteparet har levd sammen et helt liv. Om en ukes tid skal de feire sin 45 års bryllupsdag – de hoppet over 40 års feiringen fordi Geoff måtte ha en bypassoperasjon.

Festlighetene skal planlegges og feires – og minnene strømmer på ettersom vi følger de to i dagene frem til feiringen. Midt i forberedelsene kommer det brev til Geoff fra Sveits og, litt motvillig forteller han hva det er:

– De har funnet liket til Katya, sier han.

– Hvem?, svaret hun.

Katya var kvinnen Geoff var sammen med for femti år siden – før han traff Kate. De var på fjelltur og hun forsvant ned i et juv og ble aldri funnet. Oppvarming og snøsmelting har gjort at liket av henne har dukket opp av isen. Hun har vært dypfryst og ser ut som hun gjorde for femti år siden, forteller han av brevet.

Katyas ”gjenkomst” gjør at fortiden vender tilbake. Og ting de aldri har snakket om må opp på bordet. Geoff har noe han vil fortelle om Katya; I Sveits er han registrert som Katyas ektemann og etterlatte. Derfor har han fått brevet. Da de reiste rundt i Sveits på sektstitallet var det ikke allment akseptert å bo sammen uten å være gift. Derfor hadde de ring på fingrene og skrev seg inn som ektepar på hotellet.

En natten våkner Kate av at Geoff romsterer å loftet. Minnene har trengt på og han har vært oppe og funnet et bilde av Katya.  ”Ville du ha giftet deg med henne hvis hun ikke hadde forulykket,” spør Kate. Etter en lang pause sier han at det ville han ha gjort.

Neste dag opplever vil en lang og ordløs sekvens dem i mellom. Etterpå går Kate selv opp på loftet. Der finner hun gamle lysbilder av Katya og Geoff – som prosjektert på et ark gjør at de virker levende.  Hun kommer til erkjennelsen av at hun ikke orker å gå mer inn i det, og når hun klatrer ned stigen igjen ringer telefonen, og hun forteller festarrangøren de sangene de har valgt for sitt jubileum: ”Glad Together” av The Turtles, ”Your Precious Love” av Marvin Gaye blant andre.

45 år er først og fremst Kates historie, selv om det er hans liv som inneholder skjelettet i skapet. Det hele er nydelig fortalt og regissert. Filmen virker nesten som sjelebot på publikum. Charlotte Rampling gjør en av sine beste roller noensinne – og det sier ikke så lite. I en alder av 69 har hun fremdeles en erotisk utstråling – akkurat som da hun slo gjennom som tjueåring i
Georgy Girl (1966).

Regissør Andrew Haigh har laget aldri så lite mesterverk om det å eldes, og alderdom generelt.