«En film laget av gudløse, lesbiske og kommunister»

En av de katolske biskopenei Kroatia gikk ut i media og sa at The Priest´s Children var ”laget av gudløse, lesbiske og kommunister, ” og anbefalte boikott av filmen.

Bedre markedsføring kunne han ikke få i hjemlandet. Kirkens «markedsføring» gjorde filmen til en kassasuksess. The Priest´s Children handler om en ung katolsk prest som kommer til en liten øy og opplever at menigheten er i ferd med å dø. Det fødes langt færre en det gravlegges. Presten allierer seg med kioskeieren, som står for kondomsalget på øya, og stikker hull på alle kondomer som selges.

Resultatet er en rekke uventede graviditeter, men også uvisshet farskapet til barn. Når det er flere mulige valg – sørger presten for å avgjøre farskapet til det han mener er det beste for barnet.

– Dette er en tragikomedie om makt og manipulasjon og hva som skjer når noen begynner å opptre som gud, sier Vinko Bresan.

Leker gud

– Han vil egentlig være en veldig god prest, men han har ingen livserfaring. Alt han gjør er velment, men får fatale konsekvenser.

Vinko Bresan gir også ytterlige spark  til den katolske kirken og dens makt over folk  i det som for oss oppleves som lett komedie.

– Den katolske kirken står veldig sterk i Kroatia, kan den erfarne regissøren fortelle. Fremdeles er det slik at en stor del av befolkningen går til kirken hver søndag – og som vanlig er kirken alliert med konservative krefter.

– Hvordan vil du beskrive kroatisk humor?

– Den er veldig svart – og mulighetene til humor er mange for det som foregår både blant kirken og i politikken i Kroatia er så vanvittig at det at kun er gjennom humor du kan fortelle det. Tragikomedien er den formen som fungerer best sier, regissøren som i sin neste film vil ta for seg det politiske livet i landet – det blir en virkelig svart, komedie, sier han og ler.