«Den danske piken» forbudt i flere land

Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) protesterte mot at seks Midtøstens stater har forbudt Tom Hoopers Den danske piken med Alicia Vikander og Eddie Redmayne som har to Oscar-nominasjoner, skriver svenske Dagens Nyheter.

I filmen spiller Eddie Redmayne den danske kunstneren og transpersonen Einar Wegener / Lili Elbe, som på 1920-tallet var en av de første til å gjennomgå en kjønnsskifte ved kirurgi.

Moralsk fordervet

Qatar var den første til å forby filmen med begrunnelse at den var «moralsk fordervet». Nå har fem flere land fulgt etter; Kuwait, Oman, Bahrain, De forente arabiske emirater og Jordan.

Nå reagerer Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) med en skriftlig klage spesielt adressert til Jordan, som i forrige uke inngikk et partnerskap for demokrati med parlamentarikerforsamlingen.

Den jordanske myndighetenes offisielle forklaringen for forbudet av
Den danske piken er at «filmen fremmer homofili og kjønnsskifte».

Parlamentarikerforsamlingen mener at denne handlingen er i strid med grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet og like rettigheter for alle mennesker, inkludert LHBT personer:

Vist i Libanon

Den danske piken har allerede hatt en kinopremiere i Libanon og venter på å få sin premiere i Egypt og Israel. Neste Oscar-nominerte filmen som kan regne med problemer i Midtøsten er Todd Haynes romantisk drama «Carol» der Cate Blanchett og Rooney Mara har en lesbisk kjærlighetsforhold.