Rock´n roll på hesteryggen

Cosima Spender har laget en fantastisk dokumentarfilm som følger en sesong med Palio – hesteløpet som foregår på Piazza del Campo i Siena i Toscana to ganger i året. Et ellevilt og korrupt hesteritt rundt torget i byen.

Hesteløpet er ekstremt farlig både for rytter og hest. Løpet har foregått to ganger i året siden 1500-tallet.

Det er et rått løp vi er vitne til. Cosima Spender lar oss møte en hesteverden som ligger langt fra Øvrevoll og Bjerke. Ti ryttere som representerer hvert sitt distrikt i byen rir i sine fargerike drakter – og her er et persongalleri som er minst like fargerikt både blant jockeyene og publikum. Hver av rytterne blir fulgt av en lidenskapelig tilhengerskare som ikke bare forventer, men forlanger at deres rytter skal vinne. I arkivopptak får vi oppleve hvordan tapende ryttere får juling av en rasende folkemengde.

Dokumentaren
Palio er den reneste thriller. Den regjerende mester på torget er Gigi Bruschelli. Han er jockeyen som kan klare å sette nye rekord for antall Palio-seire. Mot ham står ferskingen Giovanni Atzeni. Veteranen mener at den nye generasjonen ryttere ikke har så store baller som dem.

Her er nesten alt nesten tillatt i racet. Det er store penger i omløp, og her satses det på vinnere og alle midler tas i bruk; til og med velsignelse av hester i kirken.

 Det hele oppleves som livsfarlig, selv om det kun har vært ett dødsfall de siste tiårene – og det handlet om en hest. Det er som en av jockeyene sier: ”Det er et spill, ikke et race.” Her følges utspekulerte strategier og det inngås tvilsomme forretninger for å sikre at rett hest vinner.

Palio er langt mer enn et hesteløp. Det er høydepunktet i Siena hvert eneste år – ja, større enn fotballaget som i sin tid hadde Tor André Flo på laget.

Hadde man kommet på ideen i dag om å starte et slikt løp, hadde det mest sannsynlig blitt forbudt, men dette er tradisjon, og det skal man ikke tukle med – selv om det går på helsen løs til tider for både hest og rytter. Det handler om menn og prestisje.

Dokumentaren overgår til tider fantasien og er langt mer spennende enn de fleste thrillere du ser på kino. Interessen for en ferie i Siena øker garantert etter at du har sett Cosima Spenders fascinerende dokumentar.