Coen-brødrene i Hollywood

I mer enn tretti år har Joel og Ethan Coen laget sine egne skrudde versjoner av klassiske filmsjangre. Fra debuten med noirfilmen
Blood Simple til westernfilmen
No Country for Old Men – til depresjonstidsmusikalen
O Brother, Where Art Thou? Deres elsk til sjangerfilmer gjenspeiles i Hail Caesar! som har fem filmer i filmen.

I
Hail Caesar! møter vi Josh Brolin som fikseren Eddie Mannix i filmselskapet Capitol Pictures. Hans jobb er å rydde opp i stjernenes skandaler og hindre pressen i å ødelegge glansbildet av stjernene og studioets image. Rollen er basert på en virkelig fikser i MGM som dekket over skandalene til de studiosignerte stjernene i sin tid.

Eddie Mannix har et rykte på seg som en mann som fikser det meste. Flyfabrikken Lockheed kontakter ham med et tilbud om å jobbe for dem – de tilbyr ham bedre arbeidstid, bedre lønn og livstidsansettelse – og et mindre fjolleri – han slipper å være barnevakt for overbetalte stjerne-egoer. Ut fra dette hovedsporet i filmen er det en rekke sidespor som blir filmene i filmen – som når Mannix prøver å unngå en skandale etter at musikal- og synkronsvømmerstjernen DeeAnna Moran (Scarlett Johansson) er gravid og barnefaren er en gift stjerne, også tilhørende studioet. Mannix prøver juridisk å få det til at hun forsvinner under sluttfasen av graviteten for så å returnere etter at hun har adoptert sin egen baby. Scarlett Johannsons karakter er basert på historien om Loretta Young som fikk barn med Cary Grant – som for å dekke over ”skandalen” – forsvant i flere måneder. Morens hennes overlot babyen til et barnehjem – og Loretta adopterte så sitt eget barn.

Hail Caesar! Byr på fem slike underhistorier – og det er disse som løfter
Hail Caesar! over det gjennomsnittlige. Ikke minst gjelder det innslaget med en Gene Kelly-aktig homoerotisk musikalnummer med Channing Tatum og Alden Ehrenreich i rollen som cowboystjernen Hobie Doyle. Blant de andre vi møter er en kommunistcelle i Hollywood bestående av manusforfattere som kidnapper og hjernevasker den ikke altfor skarpe stjernen Baird Whitlock (George Clooney) som Mannix prøver å få kjøpt fri for å unngå en skandale for studioet.

Det er med andre ord mye å glede seg over i filmen. Det gjelder imidlertid enkeltepisoder. Dette er langt fra Coen-brødrenes beste film, men en middelmådig Coen-film er stort sett langt bedre enn det meste som vises på kino.