«Den franske forbindelsen»- velspilt og fascinerende gangsterdrama

5

Den franske forbindelsen hører hjemme i elitedivisjonen blant gangsterdrama.

Med Den franske forbindelsen har Cedric Jimenez laget en film som er en verdig oppfølger til klassikeren The French Connection ( Brennpunkt New York) av William Friedkin med Gene Hackman i hovedrollen fra 1971, som i sin tid stakk av med fem Oscar.

Utgangspunktet for begge filmene er Marseille, mafia og heroin. På begynnelsen 1970-tallet er det mafiaen i Marseille som forsyner den amerikanske mafiaen i New York med heroin. Mens William Fridkin følger en amerikansk etterforsker i Gene Hackmans skikkelse, har Cedric Jimenez bygd sin film på den virkelige historien om den franske dommeren Pierre Michel som i 1975 tok opp kampen mot mafiaen og et gjennomkorrupt politikorps i Marseille.

Den franske forbindelsen (2014) 135min | Action, Crime, Thriller | 1 April 2016 (Norway) Summary: A French police magistrate spends years trying to take down one of the country's most powerful drug rings.
Countries: France, BelgiumLanguages: French, Italian, English

Hovedrollen som dommer Pierre Michel spilles storartet av Jean Dujardin som fikk Oscar for rollen sin i The Artist. Filmens fortelles parallelt sett gjennom øynene til dommeren Pierre  Michelles og mafiabossen Gaëtan Zampas (Gilles Lellouche fra Mesrine) side. Zampa har inntil nå har styrt herointrafikken i fred og ro, takket være vold, drap og bestikkelser. Zampa prøver å bestikke Michel, men dommeren er ubestikkelig. Gangsteren begynner nå å føle presset fra dommeren som har bygget en egen gruppe med ”hvite” etterforskere. Han har tatt målet av seg til å rydde opp i underverdenen som styrer i den franske havnebyen. Både Michel og Zampa er stae og egenrådige menn, men har begge sine æreskoder – og ingen av dem liker å tape. Derfor blir begge mennenes kamp også et personlig oppgjør.

Den franske forbindelsen er en mesterlig gjennomført film. Stilistisk tar den oss tilbake til gangsterfilmene fra 1970-tallet – en tid hvor historien er viktigere enn spesialeffektene. En slik film krever et godt manus, glimrende regi og fremragende skuespillere.
Den franske forbindelsen er en slik film.  Regissør Cedric Jimenez har helt tydelig god kunnskap om amerikanske gangsterfilmer fra 1970-tallet. Det er tydelig at han har lært mye av amerikanske gangsterdrama – alt fra Martin Scorseses Mean Streets til Brian De Palmas Scarface – bedre læremestre finnes knapt innen sjangeren.

Den franske forbindelsen hører hjemme i elitedivisjonen blant gangsterdrama; fremragende regissert og spilt –rett og slett en glimrende film.