«Sensommer» -fascinerende krimdrama

5

Sensommer er en fiks fortelling som stadig overrasker og tar nye vendinger.

Henrik Martin Dahlsbakken er utvilsom et av landet største regitalenter, og helt klart den mest produktive. I sommer er 26-åringen aktuell med to filmer, Sensommer og Cave – og har flere produksjoner på gang.  I fjor vant han hovedprisen i Lübeck med den personlige oppvekstfortellingen Å vende tilbake – som også var hans spillefilmdebut.

Denne gangen har han igjen fått med seg den 82-årige Bente Børsum (som tidligere har vært med i hans novellefilm Tiden imellom) som den aldrende forfatterinnen Vivienne som blir oppsøkt av et ungt kjærestepar i Heidi Toini og Rolf Kristian Larsens skikkelser.

Sensommer (2016) 72min | Drama, Mystery, Thriller | 17 June 2016 (Norway) Summary: An elderly woman has secluded herself in her remote home in the French countryside, when a young foreign couple on vacation suddenly intrudes on her isolated life.
Countries: Norway, FranceLanguages: English, French, Norwegian

Sensommer er fascinerende krimdrama med en eldre norsk forfatterinne som selve navet i historien. Hun lever tilbaketrukket i en stor villa på et avsidesliggende sted i franske Bretagne. Hun er aldrende og minnes det livet hun har levd. Så en dag dukker det opp et ungt par på motorsykkel. De har motorproblemer og siden det er seint og langt til nærmeste verksted tilbyr hun dem overnatting. Det som i utgangspunktet er et hyggelig møte med fremmede, utvikler seg til en historie hvor virkeligheten og fantasien bindes sammen – en trekanthistorie hvor fortiden sakte, men sikkert involveres i nåtiden.

Sensommer er en fiks fortelling som stadig overrasker og tar nye vendinger. Man kan ikke annet enn å bli imponert over Henrik Martin Dahlsbakken. Med debuten sin Å vende tilbake viste han seg som et usedvanlig talent som både produserer, regisserer og skriver manuset selv – og lager sine filmer på ytterst stramme budsjetter. Sensommer er nok et steg i riktig retning av ham.

Det er en gjennomført vellykket film – filmet på god gammeldags 35mm film – vakkert fotografert av Pål Ulvik Rokseth. Det er en fryd å oppleve veteranen Bente Børsum i rollen som den aldrende  forfatterinnen. Rolf Kristian Larsen er som alltid solid i sin rolletolkning, mens Heidi Toini her nok en gang bekrefter hvorfor hun er i ferd med å skaffe seg et navn som en av våre mest attraktive skuespillerinner.

Sensommer er en fascinerende film og et glimrende krimdrama som nok en gang viser Henrik Martin Dahlsbakkens store talent som filmskaper. Det er ingen tvil – han har laget årets norske sommerfilm.