Årets norske Oscar-kandidater er klare

En av disse tre filmene vil i neste uke bli utpekt til å representere Norge i konkurransen om Oscar for beste ikke-engelskspråklige film.

Totalt 23 langfilmer var mulige kandidater til den norske kortlisten. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 7. september.

Den norske Oscar-komiteen, bestående av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet. Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for de tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen. Komiteen avgjør deretter hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den endelige norske Oscar-kandidaten offentliggjøres onsdag 7. september.

Endelig valg

Hvert land kan innstille en film til kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2015 til 30. september 2016. Den må også være produsert utenfor USA og ha et annet språk enn engelsk som hovedspråk, dvs. at dialogen må overveiende være på et annet språk enn engelsk. Det vil si at filmene
Louder Than Bombs, Magnus og
Sensommer ikke kan være kandidater, siden disse overveiende har dialog på engelsk.

Fra 1. oktober vurderer Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS) sin Foreign Language komité alle filmene, før de velger ut seks filmer til en kortliste. Deretter tilføyer en eksekutiv komité ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer. En komité på USAs østkyst og en på USAs vestkyst ser deretter alle de ni filmene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

Nominasjonene offentliggjøres tirsdag 24. januar 2017 og selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar 2017.

Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er
Kon-Tiki (2013),
Elling (2001),
Søndagsengler (1996),
Veiviseren (1987) og
Ni Liv (1957).