«Rosemari»- sex, løgn og hemmeligheter

5

Sara Johnsen Rosemari byr på både latter og tårer – den er en sorgmunter sjarmbombe.

Regissør Sara Johnsen ha laget årets store sorgmuntre film i historien som tidligere hadde arbeidstittelen Et barn er født på Hønefoss. Det sies at komedier er den vanskeligste av alle filmsjangre –de kan fort bli både plumpe og pinlige. Sara Johnsen tråkker elegant utenom alle feller og snubletråder.

Lokal-TV journalisten Unn Tove (Tuva Novotny) drømmer om lykken med mann og barn, men tråkker feil allerede første kvelden – allerede under bryllupsmiddagen er hun utro med gamlekjæresten. Etter sin hyrdestund finner Unn Tove en baby på toalettet – og ingen mor melder seg. Den lille jentebabyen forblir et mysterium.

Femten år seinere dukker Rosemari (Ruby Dagnall) opp på døren hennes – hun er babyen fra bryllupet. Hun trenger hjelp av Unn Tove for å finne sine biologiske foreldre. Hun føler at livet hennes ikke blir komplett før hun finner ut hvem der  – og hvorfor hun ble født på doen til Grand Hotell på Hønefoss. Rosemari tror at løsningen kan ligge hos noen av dem som var i bryllupet. Sammen med Unn Tove starter hun jakten på foreldene – sen reise om byr på en rekke absurde opplevelser og øyeblikk.

Sara Johnsen har de siste årene markert seg som en av våre fremste filmskapere, med filmer som Vinterkyss, Upperdog og
Uskyld.  Felles for filmene hennes er at hun lager sterke og gode kvinneroller. I Rosemari har  hun skapt et forunderlig univers. Filmen fremstår som en almodovarsk absurd komedie.

Tuva Novonty og Laila Goody er som vanlig solide i sine roller, men det er den unge debutanten Ruby Dagnall i rollen som Rosemari som virkelig imponerer. En stjerne er født –femtenårige Ruby Dagnall er et talent utenom det vanlige. Hun har alt som skal til for å bli en stjerne.Hun har en særegen utstråling og en naturlig tilstedeværelse som gjør at du virkelig tror hun er Rosemari. Hun er et funn som norsk film kommer til å ha stor glede av i mange år fremover.

Rosemari er en intelligent, sjarmerende og fascinerende historie om sex, løgn og hemmeligheter.