«Kongens nei» vises som gratis utekino på Slottet

Lerretet henger fra Slottets nordre vegg. Ta med deg sitteunderlag og kle deg godt. Det kan bli trangt om plassen på gresset, så vær ute i god tid om du vil sikre deg en fin plass. Hvis det ser ut til å bli regn, ta med regntøy – ikke paraply.

Både Kongen og Dronningen, Kronprinsen og Kronprinsessen og Prinsesse Astrid, fru Ferner vil være til stede under filmvisningen, sammen med en gruppe spesielt inviterte krigsveteraner.

Vår nære historie

De tre døgnene fra 9. til 11. april 1940 som
Kongens nei handler om, utgjør et svært viktig kapittel i både nasjonens og Kongefamiliens historie. Kong Harald var tre år gammel da han og familien måtte flykte, jaget av tyske fly og soldater. Sammen med sin mor, Kronprinsesse Märtha, og sine to søstre gikk flukten først til Sverige og siden til USA. Kong Haakon og Kronprins Olav søkte tilflukt i Storbritannia sammen med Norges valgte regjering, hvorfra de kunne lede motstandsarbeidet.

Kongefamilien generelt – og Kong Haakon i særdeleshet – ble et viktig symbol på norsk motstand og frihetshåp. Kong Haakon døde 21. september 1957.