«Café Society» – sorgmunter Woody Allen

2.5

Café Society fikk æren av å åpne årets filmfestival i Cannes, og det var slett ikke noe dårlig valg. Bok en gang viser det seg at han har en sikkert grep og evner å levere filmer av en kvalitet de fleste bare kan drømme om.

Café Society er en nostalgisk reise tilbake til førtitallet – en tid Woody Allen og det er lett å se for seg Woody Allen selv i hovedrolleinnehaver Jesse Eisenbergs rolle.

Jesse Eisenberg spiller jødiske Bobby fra Bronx. Han har ikke lyst på en karriere i farens slitne juvelerforretning.  I stedet reiser han til Hollywood med et håp om at onkel Phil (Steve Carell), som har slått seg opp som agent for de store stjernene, har en jobb og en karriere til ham. Han forelsker seg i Vonnie (Kristen Stewart) -onkelens sjarmerende og vakre sekretær. Det han ikke vet at hun allerede har en kjæreste – hans egen onkel Phil som er gift på sitt tjuefemte år. Men gjennom sin onkel  dras han inn i store Hollywood-parties og møter tidens stjerner; folk som Barbara Stanwyck ,Errol Flynn, John Ford, Irene Dunne, Billy Wilder osv.

Livet og kjærligheten i Hollywood blir likevel ikke som han drømte om. Bobby reiser slukøret tilbake til New York, men med seg har han kjendiskontaktene. Tilbake i New York får han jobb i med å bestyre storebror Bens nattklubb. Ben er ekte gangster. Enhver rival eller konkurrent blir effektiv støpt inn i sement på byggeplasser langs Hudson-elva. Ben (Corey Stoll) er vel omtrent den første jødiske New York-gangsteren på film siden Sergio Leones Ondt blod i Amerika.

For å bygge opp klubben, benytter Bobby seg av de kontaktene han fikk under sitt opphold hos onkelen i Hollywood og gradvis bygger han brorens nattklubb opp til det stedet hvor penger, politikk, skjønnhet og gangstere møtes –
Café Society. Folk fra hele USA reiser til New York for å besøke kjendisstedet.

Filmen er full av Woody Allens underfundige jødiske humor; faren beklager at jødedommen ikke har noen himmel etter døden, mens Bobbys søster har noe mer filosofisk tilnærming til livet «Man skal leve livet, leve hver dag som om den er den siste – en dag får du rett»!

Jo da, Woody Allen holder fremdeles koken. Seinere i år kommer han med tv-serienvCrisis in Six Scenes – og til neste år nok en film. I mellomtiden kan du kose deg med Café Society.