«Weiner» – fantastisk fascinerende om et politisk bukkeritt

5

I juli 2010 var den demokratiske kongressmannen Anthony Weiner stjerne etter hans engasjerte tv-sendte tale i Kongressen hvor han kjempet for Obamas helsereform.

Han ble stjerne over natta. Tilhengerne gjorde ham til  en nasjonal helt. Mindre enn et år seinere var han en nasjonal skam etter at han hadde tekstet seksuelt eksplisitte meldinger og penisbilder på Twitter til flere kvinner. Det endte med at han forlot Kongressen etter oppfordring fra både partiet og Obama.

På den igjen

Weiner er en ekte «flue på veggen» –dokumentar. Filmskaperne gir betrakteren nesten uhemmet tilgang til mannen og hans kampanje.

Dokumentarfilmen plukker opp Anthony Weiners karriere i juli 2013. Han har bestemt seg for å vende tilbake til politikken ved å annonsere sitt kandidatur til borgermesterstillingen i New York City. Med sin kone Huma ved sin side, legger han ut på en 13-ukers eventyr for å vinne tilbake tilliten og komme tilbake til makten. Problemet til Weiner er bare at flere kvinneskandaler ligger på lur. Hans vei til rådhuset i NYC viser seg å blir mer lik Peer Gynts bukkeritt.

Ting starter bra for ham som borgermesterkandidat. Han leder meningsmålingene suverent –før likene begynner å dette ut av skapet. Seksualiserte Twittermeldinger fra en viss Carlos Danger dukker opp. Når det avsløres at Carlos Danger er Anthony Weiner er skandalen fullkommen. Mediene lukter blod. Han forfølges døgnet rundt i påventa av at flere kvinner og skandaler skal dukke opp. Han er ikke den som gir opp – han konfronterer sine motstandere enten det er politikere eller velgere som setter spørsmål ved hans moral og dømmekraft som politiker.

Smerte og kaos

Det er beundringsverdig av ham å gi dokumentarfilmskaperne ubegrenset tilgang til sitt liv – særlig når han må vite at fortiden også denne gangen mest sannsynlig kommer til å innhente ham. Weiners kone, Huma Abedin, er en av Hillary Clintons mest betrodde rådgivere. Bill Clinton foresto bryllup deres. Huma Abedin sto ved sin mann under den første skandalen og har faktisk aktivt kjempet for at han skal bli borgermesterkandidat. Vi er vitne til hennes smerte og det som  må føles forferdelig når de nye skandalene dukker opp.

Anthony Weiner er ikke den som legger seg flat til tross for at han nok en gang blir gjenstand for latterliggjøring i uendelige tv-show og tabloidoppslag.

Weiner en fascinerende film om en politiker som stiger opp fra asken – og så nok en gang ender i katastrofen. Anthony Weiner har en sjarmerende mangel på selvinnsikt. Det store spørsmålet er hvorfor han har latt filmskaperne følge både seg og familien døgnet rundt –når han måtte fornemme at det hele kunne ende i nok en skandale.

I det gamle Rom het det seg at det ikke var langt fra Capitol til Den tarpeiske klippe – det opplever Anthony Weiner til gangs.

Gå ikke glipp av denne filmen. Weiner er et av årets høydepunkter på kino.