«Louder Than Bombs» vant Nordisk Råds Filmpris

Juryen omtaler Louder Than Bombs som en skarp, oppfinnsom og visjonær film om en familie som går i oppløsning i årene etter morens og ektefellens død.

Med Louder Than Bombs var regissør Joachim Trier nominert for tredje gang.

– Bak Louder Than Bombs står det en gruppe mennesker fra flere av de nordiske landene, og jeg vil takke juryen for å gi oss denne ærefulle prisen. Jeg vil spesielt takke dem for å hedre filmen med denne nordiske prisen på tross av at den har et engelsk talespråk. For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid, og filmspråket kjenner ingen nasjonale grenser, sier Joachim Trier.

I kveld kunne han endelig motta den prestisjefylte filmprisen sammen med manusforfatter Eskil Vogt og produsent Thomas Robsahm.

– Dette er veldig gøy og en stor ære. Jeg må innrømme at jeg hadde nesten gitt opp håpet om at vi noen gang skulle få denne prisen – personlig er dette fjerde gang jeg har vært nominert og har blitt ganske vant til å gå tomhendt hjem, forteller manusforfatter Eskil Vogt.

Tar fortellerkunsten til et nytt nivå

Videre sa juryen følgende om filmen: Eskilog hans team tar fortellerkunsten til et nytt nivå. Den komplekse oppbygningen, den følelsesmessige dybden og evnen til å splitte opp klisjeer burde gjøre dette verket til fast pensum på filmskoler over hele verden.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen.

– Det er ikke mange filmpriser som henger høyere enn Nordisk råds filmpris. Jeg er utrolig glad, ikke minst på vegne av Joachim Trier og Eskil Vogt som har vært nominert to ganger sammen tidligere og nå endelig vinner fullt fortjent, sier produsent Thomas Robsahm.

Louder Than Bombs er Joachim Triers tredje langfilm og hadde verdenspremiere i hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i mai i fjor. Filmen ble også vist under Special Presentation-programmet ved Toronto International Film Festival i september. For filmenhar Joachim Trier og Eskil Vogt også mottatt både Kanonprisen og Amandaprisen for henholdsvis beste regi og beste manus.

Trettende utdeling avNordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 13. gang. I fjor mottok Dagur Kári, Baltasar Kormákur og Agnes Johansen prisen for Historien om den sjenerte giganten. Tidligere år har den gått til markante filmer som
Om hester og menn (2014),
Jakten (2013),
Play (2012),
Skyggesiden (2011),
Submarino (2010),
Antichrist (2009),
Du levende (2008),
Kunsten å gråte i kor (2007),
Zozo (2006),
Drapet (2005) og
Mannen uten minne (2002).