«Bleed for This» – ingen knockout av en boksefilm

3

I Whiplash spilte Miles Teller en trommeslagerstudent på et prestisjefullt konservatorium, i det som i praksis var en idrettsfilm – nærmere bestemt hadde den samme dramaturgi man gjerne ser i boksefilmer. Og dermed er det vel ikke unaturlig at Teller nå faktisk spiller i en slik film.

I Bleed for This har han hovedrollen som Vinny Pazienza i den såkalt inspirerende historien fra virkeligheten om middelvektsverdensmesteren som etter en bilulykke får beskjed om at han muligens aldri vil kunne gå igjen – enda mindre bokse. Pazienza er imidlertid av den viljesterke typen, og fast bestemt på å fortsette boksekarrieren. Men veien tilbake til ringen er naturligvis verken enkel eller smertefri.

Filmen er regissert av Ben Younger (Nære og kjære, The Boiler Room), med Martin Scorsese blant produsentene – uten at den kan sies å være noen ny Raging Bull. Ei heller noen Rocky, for å sammenligne med en annen klassisk boksefilm. Men kanskje er det mer rettferdig å se denne filmen opp mot den ferskere The Fighter, som vel også var basert på en sann historie. Men også fordi den har noe av den samme åttitallskoloritten, inkludert flere skuespillere som er gjort, om ikke ugjenkjennelige, så i hvert fall annerledes enn vi er vant til å se dem.

Til tross for gode skuespillerprestasjoner, blir Bleed for This aldri skikkelig engasjerende. Tvert imot føles det litt rart – ikke minst i lys av den nylige diskusjonen om boksesporten her hjemme – å skulle heie fram en fyr som insisterer på nye runder i ringen, til tross for at det kan sende ham rett i rullestolen. Selv vil jeg kalle det dumdristig, med trykk på de første tre bokstavene.