«La La Land» – en drøm av en film

6

Regissør Damien Chazelle følger opp Whiplash med en spektakulær og bittersøt historie med de klassiske musikalelementene: lykke, drømmer og kjærlighet – med Los Angeles som bakteppe – vakkert fotografert av svenske Linus Sandgren.

Damien Chazelle går rett inn i  sjangeren med dansen i åpningsscenen hvor menneskene i en endeløs bilkø går ut og begynner å bevege seg til rytmene til “Another Day of Sun” – originalskrevet av Justin Hurwitz.

Drømmenes by

La La Land er første og fremst en hyllest til drømmenes by Los Angeles, hvor folk fra hele verden strømmer til. Ryan Gosling og Emma Stone spiller to av dem – Sebastian og Mia. Han er jazzpianist som beundrer Thelonious Monk, Count Basie og Hoagy Carmichael og drømmer om sin egen jazzklubb. Mia har skuespillerdrømmen til tross for endeløse avslag på auditions. Hun jobber på kaffebaren til Warner Bros. – rett over gata til bygningen og vinduet hvor Humphrey Bogart og Ingrid Bergman vemodig kikket ut i Casablanca. Møte mellom Sebastian og Mia fører selvsagt til at søt musikk oppstår, men ambisjonene deres går i hver sin retning. De er en enda sterkere drivkraft enn kjærligheten. Bogart og Bergman vil alltid ha Paris, men det er ingen selvfølge at Sebastian og Mia alltid vil ha La La Land, også kjent som Los Angeles.

Stevnemøte

Los Angeles er en by som er bygget vel så mye av fantasi og drømmer  som av stål og betong, noe Chazelle minner oss på med tilbakevendende bilder av en den gamle kinoen, Rialto, som er i ferd med å bli et offer for utviklingen. I et av de første stevnemøtene mellom Sebastian og Mia treffes de på Rialto for å se Rotløs ungdom med James Dean. The Griffith Observatory fra Rotløs ungdom er scenen for et La La Lands mest magiske scener hvor de to danser inn i stjernenatten.

La La Land er magi. Det er en sjeldent gjennomført film på alle områder. Ryan Gosling og Emma Stone forfører publikum. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Filmen har fått fjorten Oscar-nomineringer – det kan fort bli fjorten statuetter.

Dette er mest sannsynlig den beste filmen du kommer til å se på kino i år.