Film blir større i Texas

AUSTIN: De røde løperne under stjernene er snart lengre enn Colorado-elven som renner døsig gjennom den hektiske byen.

Austin fortjener den uoffisielle tittelen «verdens konserthovedstad». Det er et mylder av konserter hele året, men aller mest livat er det en kort uke i mars. South By Southwest har siden starten for 30 år siden blitt kjent som verdens største musikkmønstring, med tusenvis av band og artister fra hele kloden. Her kan du møte band som Foo Fighters, Metallica og Soundgarden på bakgårdsfester, i tillegg til tusenvis av andre artister.

Viktig filmfestival

Men South By Southwest har vokst til å bli en svært viktig filmfestival. Tungvekterne i Hollywood bruker mye ressurser på et best mulig program, og det starter meg et gedigent smell: Terrence Malicks «Song to Song» – innspilt i Austin, med musikkmiljøet der som bakgrunn – kan lokke med Ryan Gosling, Michael Fassbender og Rooney Mara på plakaten. Samtlige gir seg god tid på den røde løperen i Texas’ hovedstad. Enda mer oppsikt vekker det at regissøren selv – som aldri deltar på festivaler og knapt har vist seg offentlig på flere tiår – diskuterer filmen i en scenesamtale med en av Austins store regissører, Richard Linklater.

Edgar Wrights actionfylte «Baby Driver» med Jamie Foxx og «Atomic Blonde» med Charlize Theron og James McAvoy hadde også verdenspremiere på SXSW. Alle stjernene var hjertelig til stede. Det var også Ewan McGregor og Danny Boyle, som tok med seg «Transpotting 2» og Seth Rogen og James Franco som presenterte «The Disaster Artist».

Norske Kristoffer Borgli viste for aller første gang fiksjonsdokumentar «DRIB». Den fikk helt greie kritikker fra amerikanske bloggere, men både regissøren og filmen druknet nok litt i all støyen rundt de mer påkostede produksjonene.

Premierefilmer

Judd Apatow var involvert i hele tre premierefilmer, blant annet en dokumentar om countrypopbandet The Avett Brothers, «May it Last», som kommer på HBO. Stjernetrekløveret Ryan Reynolds, Jake Gyllenhaal og Rebecca Ferguson tok også på seg cowboyhattene for å presentere svenske Daniel Espinosas «Life».

Filmfestivalen South By Southwest er satt sammen av et enormt antall premierer, foredrag, paneldiskusjoner, workshops og fester. De store TV-selskapene, med strømmetjenestene HBO, Netflix, Showtime og Amazon i spissen, viser med all tydelighet at denne festivalen er viktig. Her var skuespillere og produsenter fra «Veep», «Better Call Saul», «Game of Thrones», «Preacher», «American Gods», «Narcos», «Queen of The South», «The Son» og mye mer.

Bob Odenkirk og Giancarlo Esposito – feterte stjerner fra både «Breaking Bad» og «Better Call Saul» –   signerte autografer på en pop-up kopi av Los Pollos Hermanos restaurant. Folkene bak «Twin Peaks» hadde også laget en kopi av Double R Diner, der det ble servert nytrukket kaffe og kirsebærpai. Kyle MacLachlan, Agent Cooper, stakk innom for en «damn good coffe», akkurat som i 1990.

Jill Soloway, «Transparent»-skaperen, snakket om karrieren på et seminar. Lee Daniels gjorde det samme. Slik vises spennvidden i en festival som blir en viktigere og viktigere rampe for amerikansk underholdningsindustri, men som også aldri glemmer at det er publikum som er viktigst. Da Ridley Scott og Michael Fassbender tok med seg ferske klipp fra «Alien: Covenant» og viste dem på en lokal kino, var salen fylt opp med fans, ikke menn i dress.

Ny teknologi

På festivalen er det også en stor interaktiv del. All ny teknologi blir presentert der. I år var det veldig mye Virtual Reality. Det siste innen briller og konsepter ble vist frem. Nye måter å se hjemmekino på – med godstolen plasser i hydrauliske styringsenheter slik at du virkelig blir ett med filmen – var også på utstilling. Her kunne man blant annet oppleve Tom Cruise i kommende «The Mummy» og få en følelse av å være i et fly.

South By Southwest er en gedigen mønstring med 70.000 besøkende. Du får ikke med deg mer enn en brøkdel av alt som skjer. Men dette er en festival der du virkelig kan velge det beste fra en meny som stadig blir mer innholdsrik.