«Kjempen» -gripende om utenforskap

5

Johannes Nyholm har laget en tragikomedie utenom det vanlige.

Johannes Nyholm fikk sitt gjennombrudd med kortfilmen Las Palmas i 2011. Kortfilmen, med hans lille datter i rollen som beruset pensjonist fikk mer en 20 millioner visninger på Youtube. Nå er han her med sin spillefilmdebut Kjempen. Den stakk av med Guldbaggen for beste svenske film da de delte ut sine filmpriser i februar.

Kjempen er også en humoristisk film, men av en helt annen typen enn Las Palmas. Filmen er en fengslende blanding av realisme og fantasi i fortellingen om den 30-årige lidenskapelige boulespilleren Rikard, som lider av autisme og har en alvorlig misdannelse.

Som barn ble han oppgitt av sin skjøre mamma som ikke klarte å ta hånd om ham. Nå bor han på institusjon, men livet hans er på boulebanen. Samtidig savner han sin mamma, og når livet blir for tøft maner han frem i drømmene sine en femti meter høy kjempe, for å gjenforenes med henne. Han nærmeste venn er Roland, som gjør alt han kan for at Rikard skal få delta i Nordisk Mesterskap i boule – tross alle vanskene de møter underveis.

Johannes Nyholm har laget en tragikomedie utenom det vanlige. Den er vanskelig å sjangerbestemme. Her er mye humor, samtidig som han har en sårhet – som tar oss med til Davis Lynchs Elefantmannen. Kjempen er både til å le og gråte over.