«Kjempen» -gripende om utenforskap
5Total vurdering

Johannes Nyholm har laget en tragikomedie utenom det vanlige.

Johannes Nyholm fikk sitt gjennombrudd med kortfilmen Las Palmas i 2011. Kortfilmen, med hans lille datter i rollen som beruset pensjonist fikk mer en 20 millioner visninger på Youtube. Nå er han her med sin spillefilmdebut Kjempen. Den stakk av med Guldbaggen for beste svenske film da de delte ut sine filmpriser i februar.

Kjempen er også en humoristisk film, men av en helt annen typen enn Las Palmas. Filmen er en fengslende blanding av realisme og fantasi i fortellingen om den 30-årige lidenskapelige boulespilleren Rikard, som lider av autisme og har en alvorlig misdannelse.

Som barn ble han oppgitt av sin skjøre mamma som ikke klarte å ta hånd om ham. Nå bor han på institusjon, men livet hans er på boulebanen. Samtidig savner han sin mamma, og når livet blir for tøft maner han frem i drømmene sine en femti meter høy kjempe, for å gjenforenes med henne. Han nærmeste venn er Roland, som gjør alt han kan for at Rikard skal få delta i Nordisk Mesterskap i boule – tross alle vanskene de møter underveis.

Johannes Nyholm har laget en tragikomedie utenom det vanlige. Den er vanskelig å sjangerbestemme. Her er mye humor, samtidig som han har en sårhet – som tar oss med til Davis Lynchs Elefantmannen. Kjempen er både til å le og gråte over.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen