«Little Men» – stor filmkunst

5

Little Men er en fortelling om hvordan mellommenneskelige relasjoner påvirkes av økonomi – og hvordan det som er ”redningen” for en kan være ulykken for en annen.

Når bestefaren til 13-årige Jake (Theo Taplitz) dør, arver familien den gamles hjem i Brooklyn. Jake flytter inn sammen med sine foreldre Brian (Greg Kinnear) og Kathy (Jennifer Ehle). I første etasje i huset leier den enslige moren Leonora lokalet og driver sin lille systue. Sønnen hennes Tony og Jake blir raskt bestevenner.

Familien til Jake har trang økonomi. Faren er frilansskuespiller uten fast inntekt og moren er psykoterapeut. Å arve det lille huset gjør derfor at økonomien deres kan bli bedre hvis Leonoras husleie justeres til tilnærmet markedsleie.

Det samme har skjedd i Brooklyn som på Grünerløkka, de små butikkene er presset ut av pengesterke kjeder, og de hippe har flyttet inn og presset prisene opp, slik at de som en gang bodde der må flytte ut. Bestefaren til Jake har leid ut lokalet billig til Leonora fordi personen Leonora har vært viktigere for ham enn avkastning på kapitalen. Hun har betalt langt under markedspris. For Leonora vil konsekvensen av økt husleie være at hun må legge ned den lille butikken, og at hun ikke lenger kan brødfø Brian og seg selv. Jake og Brian har blitt venner fra første møte. De to guttene er forskjellige på overflaten, men har likevel mye til felles. Jake ønsker å bli kunstner, mens Tony ønsker å bli skuespiller. De drømmer om å gå på samme prestisjetunge kunstlinje på den videregående skolen. Men barna kan ikke unngå foreldrenes problemer for alltid, og snart påvirker de voksnes konflikt vennskapet deres.

Ira Sachs har valgt å fortelle dette sterke personlige dramaet i en neddempet stil. Det kan hun gjøre fordi hun har fantastiske skuespillere i alle rollene. Ikke minst gjelder det Theo Taplitz og Michael Barbieri i rollene som Jake og Brian. Her har vi to talenter helt utenom det vanlige, som vi garantert kommer til å se i mange filmer i årene som kommer.

Little Men er stor filmkunst.