«Hoggeren» -svart og sår humor

5

Jorunn Myklebust Syversen er en allsidig kunstner som både jobber med installasjon, foto, videokunst. Nå spillefilmdebuterer hun medHoggeren – et sårt humoristisk drama spilt inn i hjembygda Gol – og med sin egen familie i flere av rollene.

Anders (Anders Baasmo Christiansen) vokste opp i Rukkedalen. Akkurat som Per Gynt skulle han ut av den trange bygda for å erobre verden – det vil si hovedstaden. Livet i Oslo ble aldri helt slik som han hadde tenkt. Nå tjue år seinere vender han tilbake til Rukkedalen og det lille småbruket han har arvet. Frustrert over livet og tingenes tilstand tar han det hele ut ved å gå berserk med øks – han gyver løs på skogen. Livet blir ikke spesielt mye enklere når naboen, hans egen onkel, mener at han er en amatør som er i ferd med å ødelegge farsarven.

Hoggeren (2017) 82min | Comedy, Drama | 7 April 2017 (Norway) Summary: Anders moves from the city to a quiet small farm that belonged to his deceased parents and spends his days out in the forest, aimlessly chopping down trees. His only desire is to be out in nature, and to lose himself in the physical work. His attempt to escape is soon interrupted by the constant involvement of his pushy relatives who want to tell him what to do and how to do it. Soon it becomes ... See full summary »
Countries: NorwayLanguages: Norwegian

De eneste profesjonelle skuespillerne i filmen er Anders Baasmo Christiansen og Benjamin Helstad. Resten av rollene kles av regissørens egen familie på Gol – og det på imponerende vis. Ikke minst gjelder det 75-årige Bjarne Syversen i rollen som Anders´ onkel. Han er funn, og et fyrverkeri av en skuespiller. Replikkene hans, og de improviserte utskjellingene av Anders, kommer som mitraljøseskudd med stor treffsikkerhet.

Anders Baasmo Christiansen er som vanlig solid i rollen. Vi snakker her om en skuespiller som alltid leverer. Regissør og manusforfatter Jorunn Myklebust Syversen har delvis improvisert under innspillingen. Det fungerer nettopp fordi amatørene gir så mye – og rett og slett er store skuespillertalenter.

Hoggeren er en lavbudsjettfilm, men her har vi en filmskaper som evner å få mye ut av lite. Det er bare å si: Gi den dama mer penger! Jeg gleder meg allerede til hennes neste film.