Marthe Michelets «Den største forbrytelsen» blir film

Fantefilm Fiksjon AS med regissør Marius Holst og manusforfatter Harald Rosenløw Eeg  (
Kongen nei) er tildelt produksjonstilskudd på 12 millioner av NFI til spillefilmen
Den Største Forbrytelsen, som er basert på Marte Michelets Brage-prisvinnende bok med samme tittel.

– Før Marte Michelets bok var dette en del av vår historie som få kjente til, og som offentligheten ikke var interessert i å belyse. Med denne filmen får vi endelig sett på en del av vår nære historie som ikke bare omhandler tradisjonelle heltedåder, men også en annen alvorlig side. Det er et av de mest gripende og viktige prosjektene jeg har fått på mitt bord som konsulent uttaler tidligere spillefilmkonsulent Wibecke Rønseth.

– Eg deler Rønseths vurdering av dette prosjektet. Med et sterkt kunstnerlig team, en solid og dedikert produsent, og ei medrivende fortelling, er det lett for meg å bli med på «spleiselaget» for å få denne filmen realisert, uttaler spillefilm- og dramaseriekonsulent Ståle Stein Berg.

 

Om historien

26. november 1942: Hundrevis av norske jøder er hentet midt på natten av politiet og fraktes nå til kaien i Oslo. Uvitende og skrekkslagne tvinges kvinner, barn, syke og gamle om bord i det tyske lasteskipet som venter. Mennene var en måned tidligere internert på Berg fangeleir og kom nå i krøttervogner med tog til kaia. Vi kan bare forestille oss desperasjonen, kaoset og angsten som utspant seg denne formiddagen. I korte glimt gjenforenes mann og kone, far og datter, bestefedre og barnebarn. Før de brutalt blir revet fra hverandre og ført under dekk på lasteskipet.

”Donau” forlater kaia med 532 norske jøder ombord, 302 menn, 188 kvinner og 42 barn. Målet var Tyskland og endestasjon var Auschwitz.

Midt i dette kaoset møtes også familien Braude. En vanlig norsk arbeiderfamilie som inntil nå hadde levd sine liv i trygghet på Grünerløkka i Oslo. Deres skjebne ble beseglet av det faktum at de var jøder. Den største forbrytelsen er en episk storfilm om et av de mest dramatiske kapitler i norsk historie.