Nobelprisvinner kommer på Vika Kino i Oslo

Litteratur, kunst og dokumentarfilm står på menyen når den verdenskjente forfatteren gjester Oslo, i perioden 22-25.mai. Orhan Pamuk og regissør Grant Gee kommer på Vika Kino tirsdag 23.mai kl. 20.

The Art of Fiction tilbyr en unik reise gjennom Orhan Pamuks forfatterskap, med spesielt fokus på den kritikerroste romanen «Uskyldighetens museum». Pamuk åpnet i 2012 et eget museum i en av Istanbuls bakgater, der gjenstander fra den fiktive kjærlighetshistorien mellom den eldre forretningsmannen Kemal og hans yngre elskerinne Füsun er utstilt. Et unikt museum, som ble kåret som Europas mest spennende museum i 2014.

Umulig kjærlighet

«Uskyldighetens museum» er både en roman og et museum, skapt i gjensidighet med hverandre. Romanens hovedperson Kemal samler ting til minne om en umulig kjærlighet. Han planlegger å åpne et museum i leiligheten hvor kjæresten og hennes familie bodde, og kontakter Orhan Pamuk for å fullføre prosjektet og skrive hans historie. I roman og museum veves fiksjon og virkelighet sammen i et prosjekt som trosser alle kategorier og spør: Hva er ekte og hva er kopier? Hva bør et museum være? Hva er forholdet mellom romankunsten og virkeligheten?

Nobelprisen i litteratur

Orhan Pamuk, som mottok Nobels Litteraturpris i 2006, er en av Tyrkias mest prominente forfattere, kjent for bøker som «Det hvite slottet», «Svart bok» og «Mitt navn er Karmosin». Pamuk har solgt mer enn 13 millioner bøker og er oversatt til over 63 språk.

Den britiske regissøren Grant Gee har latt seg fascinere av den spennende koblingen mellom et fiktivt romanunivers og etableringen av et eget museum med gjenstander fra romanen. I samarbeid med Pamuk presenterte han dokumentaren
Innocence of Memories på filmfestivalen i Venezia i 2015.

Dokumentaren fanger på besnærende vis den helt spesielle, intense og forførende stemningen Pamuk har forsøkt å skape, både med romanen og museet.

Norgespremieren på dokumentaren finner sted tirsdag 23. mai på Vika kino.

Etter visningen kl 20.00 har du muligheten til å få oppleve både regissør og forfatter, i en samtale mellom Orhan Pamuk og Grant Gee, moderert av Jørgen Lorentzen. I forbindelse med visningen kl. 17.30 blir det Q&A med regissør Grant Gee.

Billetter til visningenene kan du kjøpe

HER

 

Utstiling på Historisk museum

Nobelprisvinner Orhan Pamuks roman «Uskyldighetens museum» fra 2009 er en klassisk kjærlighetshistorie og en hyllest til Istanbul. I 2012 åpnet et museum med samme navn i Istanbul og i 2017 besøker forfatteren Kulturhistorisk museum. Utstillingen i Historisk museum er åpen fra og med 23. mai kl 10:00.