«Alien: Covenant» -tilbake til fremtiden

4

Alien: Covenant er en kvasi-forløper til Ridley Scotts klassiske Alien (1979), og en kvasi-oppfølger til Prometheus.

I 1979, da Alien dukket opp på kinolerret, hadde publikum ingen aning om hva de kunne forvente da de utenomjordiske skapningene dukket opp – eller hva de var i stand til. Nesten et tiår senere, skal en hel hær av disse skapningene forårsake kaos i en skremmende oppfølger. Siden har serien dessverre gått ned i generisk kvern i et åpenbart forsøk på å kapitalisere på sin popularitet.

Gamle suksesser

I en tid hvor Hollywood sliter med fantasien og stadig vekk henter frem gamle suksesser fra 1970- og 80-tallet, prøver de også denne gangen å treffe forskjellige målgrupper; De som så de originale filmene da den kom og et yngre publikum som har hørt om filmene, men aldri har sett dem. Resultatet er at man har valgt å hente frem historien fra den første filmen og gi den en ny innpakning med større budsjetter og mer imponerende effekter. Når Ridley Scott nå igjen tar kontroll over franchisen er resultatet derfor en film uten overraskelser. Den er imponerende teknisk, men svært så forutsigbar.

Ikke overraskende prøver Ridley Scott å gi momentum ved å kombinere noen av de essensielle og vellykkede ingrediensene i franchisen, men glemmer å holde på det mest vitale aspektet som gjorde Alien og Aliens til noe ekstraordinært. Publikum ble følelsesmessig bundet til begge de respektive mannskapene, noe som gjorde deres utfall (og uunngåelige dødsfall) slående og minneverdige.

Underholdende

De som var skuffet over Prometheus(2012), kan puste lettet ut – Alien: Covenant er absolutt mer underholdene. Problemet at det ikke er noe nytt eller uventet i historien. Du har sett alt sammen tidligere; Det er det samme beistene som forekommer og  en gruppe med mennesker i et romskip på en planet, de oppdager Alien-eggene, blir verter, føde Xenomorphs og blir angrepet og slaktet nådeløst. Du får nye skuespillere, men den prøvde og testede
Alien-formelen forlater aldri filmen.

Til Ridley Scotts forsvar kan sies at han har tatt det beste ved den første og andre Alien-filmen og satt dem sammen i
Covenant. Det er rikelig med gørr og folk blir drept på «deilig grusomme» måter. Det er heller aldri en kjedelig film, spesielt i scenene med Fassbender som en potensielt farlig karakter.

Til tross for all underholdningsverdi i Covenant er det alltid den kvelende følelsen av smarte mennesker som gjør dumme ting, og blir drept i prosessen. En annen kilde til frustrasjon er mangelen på kontinuitet. Plottetråden som ble etablert i den forrige filmen, er nesten helt forlatt for å være nærmere den originale Alien-filmen. Filmen slutter også på et frustrerende måte og blir som en forløper til en oppfølger som vil gi deg flere svar på spørsmålene du har.

Vi vil alle ha flere Alien-filmer som gir oss svar, men spørsmålet som gjenstår er, hvor går franchise-franchisen herfra? Ridley Scott er nå 80 år gammel – spørsmålet er hvem som overtar stafettpinnen etter ham.