«Prinsesse Mononoke» -en moderne klassiker

5

Prinsesse Mononoke er en moderne klassiker. Da den kom i 1997 satte Studio Ghibli og regissør Hayao Miyazaki på det internasjonale filmkartet – og med sitt fokus på hvordan menneskehetens utvikling truer med å ødelegge jordas økosystem.

Vi er i 1400-tallets Japan. Den unge krigeren Ashitaka beskytter landsbyen sin mot en demon – et gigantisk villsvin hvis pels består av ormer. I sitt forsøk på å redde landsbyen blir han forgiftet av villsvinets dødelige forbannelse.

Ashitaka jakter på en kur og befinner seg plutselig mitt i en krig mellom skogsåndene og en industriell gruvekoloni ledet av den tøffe Lady Eboshi. I begynnelsen ligger både Ashitakas og vår sympati hos menneskene, men Miyazaki skifter mesterlig perspektiv, slik at lojaliteten vår svinger frem og tilbake.

Miyazakis verden er som vanlig full av fantasi og mytologi. Prinsesse Mononoke er en vakker og til tider skremmende fremstilling av naturens villskap. Miyazaki gir oss en verden fullt av ånder hvor alt i naturen bærer på sine hemmeligheter. Som alltid med produksjonene til Studio Ghibli er animasjonen i en klasse for seg.

En stor takk til distributøren Arthaus som setter opp den nyrestaurerte versjonen av Hayao Miyazakis mesterverk.
Prinsesse Mononoke er en historie som er lett gjenkjennelig for et norsk publikum som vokst med tusser og troll. Filmen vises både i originalversjon tekstet på norsk, samt i en versjon med norsk tale.