Smak av lykke er en livsglad italiensk versjon av
Gjøkeredet.

Paolo Virzi ser det komiske i menneskelig galskap. I
En smak av lykke, med handlingen lagt til et psykiatrisk institusjon i Toscana, møter vi to kvinner som har lite til felles – utenom behovet for behandling. Beatrice (Valeria Bruni Tedeschi) og Donatella  (Micaela Ramazzotti) er begge pasienter på Villa Biondi.  Frihetstrangen er imidlertid sterk hos dem begge.

Beatrice med sin overklassebakgrunn føler at hun eier det landlige Villa Biondi, og sjefer med både ansatte og andre pasienter. Hun utgir seg til og med for lege når den psykisk nedkjørte Donatella ankommer. Donatella er depressiv og hun er fratatt sønnen som hun også nektes samvær med. Den bipolare Beatrice derimot ser ingen hindringer i livet, og flykter og tar med se Donatella fra Villa Biondi. Sammen er de nærmest den psykiatriske versjonen av Thelma og Louise.

Regissør Paolo Virzì er en mester i sin beskrivelse av det italienske samfunnet.
En smak av lykke fremstår som et mikrobilde av Italia – et samfunn som fungerer, tross kaos. Hans bilder av den menneskelige natur og det italienske samfunnet er glimrende, akkurat som i hans forrige
Menneskelig kapital – hvor den glimrende Micaela Ramazzotti også hadde en hovedrolle.

En smak av lykke er et både visuelt og verbalt fyrverkeri  av en film – en herlig politisk ukorrekt komedie!

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen