Dypdykk i et menneskes liv

Få, om noen, har skapt større interesse rundt havets tilstand enn ham.

For filmen
The Silent World (org. L
e Monde du silence) vant Jacques-Yves Cousteau sammen med medregissør Louis Malle både Gullpalmen i Cannes i 1956 og Oscar for beste dokumentar. Filmen var banebrytende og var den største store filmen til å vise livet under havets overflate i farger. Siden fikk han to Oscar til for sine filmer om livet i havdypet.

Livets til Jacques-Yves Cousteau er til de grader et eventyr med store bølgedaler. Det er film som starter med blått og vakkert hav før problemene velter over ham med økonomiske problemer og familiekonflikter. Vi følger ham og hans familie, kone og to sønner,  i tre tiår fra 1940 til -70 tallet. Jacques-Yves Cousteau var helt klart en risktaker både til lands og vanns. Han satset stadig vekk familiens økonomi for å finansiere sine eventyrlige ekspedisjoner. Det er fargerikt liv som spiller over hele skalaen med motganger, triumfer, bitre familierelasjoner og utroskap.

Filmskaper Jerôme Salle har mye på hjertet. En sterkere prioritering på manussiden ville gitt en film med større dybde. Filmen er likevel langt fra et glansbilde. Regissøren henter også frem de mørke sidene Jacques-Yves Cousteau. 59-årige Lambert Wilson spiller eventyreren gjennom alle tiårene –det er i seg selv en kunst. Han er som alltid god.

Filmen er postkortvakkert fotografert og står slik sett i kontrast til de personlige og økonomiske konfliktene vi opplever underveis i filmen. Svakheten er at det hele blir noe overfladisk.
Jaques – Havets erobrer er en enkel fortelling om et menneske som blir kjendis og berømmelsens pris.