«Rivalene» -et ego større enn kunsten

4

I Rivalene møter vi Søren Malling i rollen som den store verdensberømte kunstneren Simon. Han har et selvbilde så stort at det i seg selv sprenger grenser, og han er sin egen største beundrer.

Simon omgir seg med en mengde unge og vakre assistenter som utfører hans gedigne kunstneriske prosjekter som en slags dansk Andy Warhol.

Ane Dahl Torp er hans norske kone og manager. Hennes ambisjon er hans kunst – det gjør at hun overser hans seksuelle utskeielser med assistentene. Jacob Oftebro er dem hjemvendte sønnen Casper som han har fra et tidligere ekteskap. Casper har både kunstnerambisjoner og et stort talent som gatekunstner – en slags dansk Banksy. Forholdet mellom far og sønn er helt overfladisk. De kjenner rett og slett ikke hverandre.

Inspirert av virkelig kunstner

Charlotte Sieling har uttalt at karakteren Simon er inspirert av den islandsk-danske kunstneren Olafur Eliasson, dog ligner han mer på Odd Nerdrum der han soser rundt sine assistent ikledt pyjamas og slåbrok til alle døgnets tider.

Simon venter at også Casper skal gi ham anerkjennelsen som den store kunstneren både han og omgivelsen betrakter ham som. I stedet utfordrer sønnen ham med sin kunst. Han begynner å skygge for den solen som kun skal skinne på mesteren selv. Charlotte Sieling og Søren Malling gir oss usympatisk  selvdyrkende kunster. Hver kveld er for ham en fest for ham selv. Han er en spradebass som elsker dyre viner, andres beundring og avslutter kvelden med å knulle en  av de unge assistentene.

Etter hvert som Caspers gatekunst får større og større oppmerksomhet, blir sønnen først og fremst en rival som stjeler oppmerksomhet og utfordrer hans store ego.

Charlotte Sieling er som vanlig solid i regien. Hun er en av Skandinavias mest erfarne tv-regissører med ansvar for serier som
Krøniken, Borgen og Broen, i tillegg til episoder av amerikanske serier som Homeland og The Americans. Hun har selv skrevet manus til Rivalene, og den har noen klare svakheter. Simon fremstilles så endimensjonalt at det er vanskelig å sympatisere med ham på noe vis, selv om Søren Malling briljerer i rollen. Jakob Oftebro gir en fin rolle som Casper, men det er Ane Dahl Torp som gir filmen et løft med sin rolle.