«Fluefangeren» er norsk kandidat til Nordisk råds filmpris

Izer Aliu kritikerroste spillefilmdebut Fluefangeren er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris 2017.

Fluefangeren er en politisk metafor om et diktaturs vekst og fall. Handlingen er lagt til et klasserom og strekker seg over én intens dag. Vi blir kjent med Ghani, en idealistisk lærer som mister jobben første skoledag. Han gjør et siste forsøk på å få den tilbake ved å låse elevene inne på klasserommet og tvinge dem til å løse en generasjonslang konflikt mellom landsbyene deres. Regissør og manusforfatter Izer Aliu er nominert sammen med produsent Khalid Maimouni. De konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island om den gjeve Nordisk råds filmpris.

 LES INTERVJU MED IZER ALIU OG KHALID MAIMOUNI HER

Glade filmskapere

–  Vi er superstolte av at debutfilmen vår er nominert til Nordisk råds filmpris, sier regissør Izer Aliu og produsent Khalid Maimouni. –
Fluefangeren ble en unik film i norsk sammenheng, og veien hit har vært lang og strabasiøs. At juryen trekker den frem som den beste norske kandidaten til Nordisk råds filmpris er rett og slett en enorm anerkjennelse av hele teamet, og den viljen og lidenskapen som ligger bak.

Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

 

Izer Aliu (f. 1982) er en makedonskfødt norsk regissør som vokste opp i Sverige før han bosatte seg i Norge. I 2012 avsluttet han sin utdannelse ved Den norske filmskolen på Lillehammer, med kortfilmen
Å vokte fjellet. Filmen vant en Amanda for beste kortfilm og ble nominert til en Student Academy Award i Hollywood. Med hans andre kortfilm,
Det gode livet,
der borte (2014), vant han Gullstolen for beste film ved Kortfilmfestivalen i Grimstad.
Fluefangeren er hans langfilmdebut. Dramaet er filmet i Makedonia og hadde verdenspremiere under Torontos Discovery-program i 2016, og er senere vist på et titall festivaler, blant annet i Tromsø, der den vant Den Norske Fredsfilmprisen. Produktive Aliu har to langfilmprosjekter på gang: det realistiske dramaet
12 Bragder, som er i postproduksjonsfasen, og den politiske historiske filmen
Slavemerket.

Khalid Maimouni (f.1979) ble født i Tanger i Marokko og kom til Norge da han var 11 år gammel. Hans første filmerfaring var som manusforfatter for Rune Denstad Langlos tv-serie
Glatte gater (2007) og dokumentarfilmen
99% ærlig (2008). Han debuterte som manusforfatter og regissør med kortfilmen
Gateselgerne, produsert av Denstad Langlo for Motlys (2010). I 2012 begynte han å jobbe for Norges fremste postproduksjonsselskap, Storyline Studios, først i avdelingen for kameraleie og som postprodusent før han ble sjef for selskapets nye produksjonsavdeling The End.

 

De øvrige nominerte filmene er:

Danmark:

Forældre

Regissør: Christian Tafdrup

Manusforfatter: Christian Tafdrup

Produsent: Thomas Heinesen

 

Finland:

Little Wing (
Tyttö nimeltä Varpu)

Regissør: Selma Vilhunen

Manusforfattere: Selma Vilhunen

Produsenter: Kaarle Aho, Kai Nordberg

 

Island:

Hjartasteinn

Regissør: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Manusforfatter: Guðmundur Arnar Guðmundsson

Produsent: Anton Máni Svansson, Lise Orheim Stender, Jesper Morthorst, Guðmundur Arnar Guðmundsson

 

Sverige:

Sameblod

Regissør: Amanda Kernell

Manusforfatter: Amanda Kernell

Produsent: Lars G. Lindström