Rekordtall for Cinematekets 70mm-festival

På festivalen har de kunnet oppleve filmene slik den var ment å oppleves – på stort lerret, med sylskarpt bilde og 6-kanals stereolyd.

Det har blitt tradisjon at Cinemateket arrangerer 70mm-festival annet hvert år. Årets festival viser en betydelig økning i besøket fra 2015 og nesten en dobling av snittbesøket i 2013. Gjennomsnittet lå i år på 171 publikummere per visning mot 91 for fire år siden. Et dekningsprosent på 87 % er langt høyere snitt enn på noen annen festival som finner sted på Cinemateket.

 

Det store bildet

– Det er fantastisk å se at det er så stor interesse for Cinematekets 70mm-festival, spesielt i en tid da mange påstår at kinoen taper terreng og at folk like gjerne ser film på små skjermer. Det er ikke sant. 70mm-festivalen er et bevis på at film fortsatt er best på kino, og at det filminteresserte publikummet setter pris på gode kinoopplevelser, når man setter kvaliteten i høysetet og presenterer filmene på en skikkelig måte, sier Cinematekets leder, Jan Langlo. 

 

Egen festival

70mm-festivalen er Cinematekets egen festival tilegnet det beste analoge filmformatet, 70mm, og har fokus på storformatfilmene fra 1960-tallet som fikk publikum tilbake til kinosalene. Etter digitaliseringen er festivalen viktigere enn noensinne. Cinemateket er den eneste av landets kinoer som har utstyr til å vise 70mm-film fra utenlandske filmarkiv, og krever spesialkompetanse i behandlingen av de sjeldne filmkopiene og egne kinomaskinister som kan vise 70mm.

– Her kan du få en spesielt autentisk opplevelse, se filmer slik de ble sett i sin samtid. Dette er kun mulig med analog film, sier festivalens kurator som også er fagleder for kinodriften på Cinemateket, Jan Eberholst Olsen.

I tillegg til 70mm-festivalen, valgte 4154 personer å se Christopher Nolans
Dunkirk i 70mm-formatet på Cinemateket i august.